Krovopokrivač iz Pule o dobrim krovovima i najčešćim problemima

0
Mirko Bilobrk
Mirko Bilobrk

Biti krovopokrivač odgovoran je posao a u Puli i okolici već dvadesetak godina uspješno ga obavlja Mirko Bilobrk iz pulskog obrta Mirko gradnja.

* Kako raditi na visini, a zadržati prisebnost? Pretpostavljam da u Vašem zanimanju morate biti koncentrirani ne samo na kvalitetu posla, nego i vlastitu sigurnost?
- Stjecanje potvrde o osposobljenosti za rad na visini je osnovni i prvi uvjet za zapošljavanje na tom radnome mjestu. Uz prvi uvjet, trebate imati završenu školu i godine radnog iskustva, a novitete koji dolaze iz godine u godinu upoznajemo posjetama na sajmovima građevine.

* Kod krovova se i danas koriste drvene konstrukcije. Kako ih kvalitetno zaštititi od požara?
- Danas postoji više mogućnosti. Jedna od njih su tekući premazi, koji zadržavaju vatru i do 90 minuta, a druga su gipsane ploče, koje su vatrootporne od 30-60-90-120-180 minuta, ovisno što i kako projektant traži, a vezano za namjenu drveta kao konstruktivnog dijela u tom dijelu građevine.

* Na što treba posebno paziti da bi krov bio kvalitetan? Pretpostavljam da je najveći izazov vodonepropusnost?
- Osnovni uvjet je da se napravi projekat za krov. Ipak su to nacrtali stručni, školovani i osposobljeni stručnjaci za građevinu. Nakon toga, osposobljena firma za tu vrstu radova i obavezno stručni nadzor kao kontrola za izvedbu radova, radi dugotrajnosti izvedbe i garancije na radove.

* Istra je poznata po jakoj buri i jugu. Imate li često intervencije popravka zbog vjetrova?
- Događa se, i na starim, ali i na novim objektima. Kod novih gradnji imamo problem što nam dolaze firme iz gorskih predjela i primjenjuju svoje iskustvo u krovopokrivačkim radovima ovdje kod nas, gdje je puno manji nagib krova, a samim time i mogućnost pomjeranja crijepa, kao i zapuhivanje tijekom udara bure. Tako isto i prilikom učvršćivanja limarije na atikama i bočnim dijelovima kuća.

 

* Kako pristupiti poslu na kulturnoj baštini ili jako staroj, povijesnoj zgradi?
- Uz savjet stručnjaka koji su osposobljeni za ove vrste zgrada. 

* Koji vam je posao po zahtjevnosti ostao u sjećanju?
- Krov u Medulinu s 14 voda (ili nagiba) i 4 polukružne kupole s prozorima od bakra. I okrugla kupola na Verudi na austrougarskoj vili u vlasništvu gosp. Zannetija.

* Je li Vam se kad dogodilo da ste propali kroz krov?
Meni ne, ali mom kolegi da, ali samo jednom nogom.

* Što radite u slobodno vrijeme? Imate li hobije?
.- Danas u ovoj brzini života imam jako malo slobodnog vremena zbog termina. A hobi mi je igranje bilijara sa prijateljima iz Kluba Bilijara. Lijepi pozdrav i do slijedećeg puta ostajte mi zdravi i negativni. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa