623 labin tina.info   istarski.hr banner 10.04.2021.
kandidat za župana danijel ferić:

'Vrijeme je za FER Istru jednakih šansi, a ne za lažna obećanja'

4
 Danijel Ferić, kandidat za župana i Antonella Degrassi, kandidatkinja za zamjenicu župana
Danijel Ferić, kandidat za župana i Antonella Degrassi, kandidatkinja za zamjenicu župana

Danas su u uvali Žunac (Zonki) Danijel Ferić, kandidat za župana i Antonella Degrassi kandidatkinja za zamjenicu župana održali konferenciju za novinare gdje se govorilo o izgradnji ribarske infrastrukture u Istri. Uvodno je Ferić istaknuo kako u RH postoji 117 iskrcajnih mjesta za ribarska plovila koja obavljaju gospodarski ribolov na moru od čega 21 u Istri te je po tome Istra na drugom mjestu u RH iza Splitsko dalmatinske županije gdje se nalazi 27 takvih luka.

Prema broju ribarskih plovila Istra se pak nalazi na prvom mjestu s preko 900 ribarskih plovila te oko 600 ribarskih obrta što čini Istru regijom s najvećim brojem profesionalnih ribara u RH. Ribarska infrastruktura, odnosno njen nedostatak, jedan je od najvažnijih problema u ribarskoj djelatnosti u Istri. Program izgradnje ribarske infrastrukture u Istarskoj županiji koji je usvojen davne 2010. godine, u mandatu Jakovčića, ostao je mrtvo slovo na papiru i za mandata njegova dva nasljednika Flege i Radina.

„Vrijeme ja za FER Istru jednakih šansi, a ne za lažna obećanja koju Istrijanima, desetljećima, ponavljaju vladajući! Istarski ribari zaslužuju konkretnu pomoć, a ne čakule koje im nudi Miletić.“ – istaknuo je Ferić.

 

„Danas su najveće iskrcajne ribarske luke u Istri Rovinj, Luka Plomin i Pula od kojih je upravo Pula, ovdje, na lokaciji Zonki u katastrofalnom stanju. U Puli lokalni ribari iskrcavaju ribu na čak 5 lokacija (Zonki, gat Rijeka, obala Uljanik, gat Čađavica i Bunarina). Programom izgradnje ribarske infrastrukture u Istarskoj županiji predviđena je za ovu lokaciju izgradnja lukobrana-valobrana za zaštitu akvatorija od 50m, glavnog i sporednog gata duljine svaki od 100m, operativna obala za manipulaciju i privez duljine do 300m te produbljenje akvatorija do 4m. Planiran vrijednost investicije je 57 milijuna kuna, ali na žalost, unatoč mogućnostima prijava na EU fondove u ovih 11 godina nije ništa učinjeno po tom pitanju pa čak niti izrađen izvedbeni projekt. Ovdje je nesposobnošću županijske i gradske uprave stalo vrijeme. Paradoksalno, najodgovorniji za takvo stanje, Boris Miletić, tretira Istrijane kao blaga, sugerirajući im da će to napraviti ako postane župan. Da se može drugačije i bolje pokazuje i svijetli primjer ribarske luke Santa Marine u Vabrigi koja je agilošču bivšeg ravnatelja Željka Čorka uspješno aplicirala projekt vrijedan 37 milijuna kuna. Njega je pak prošle godine naslijedio poznati golfski vizionar Branko Curić. Demagogija i lažna obećanja više ne prolaze! Uz podršku ribarima, trima Istarskim lagurima (Batana, Švoj i Alba) u čijem radu i sam aktivno sudjelujem, veliku podršku dajem i osnivanju razvojnog centra za ribarstvo koji bi se nalazio u Rovinju, gdje je i institut za istraživanje mora Ruđer Bošković jer jedino tako se mogu provoditi kvalitetna znanstvena istraživanja, stvarati inovacije i sve ostalo što doprinosi unapređenju i stvaranju uvjeta za održivi razvoj ribarstva.“ ,zaključio je Ferić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA