sjednica vijeća

Usvojeni urbanistički planovi dviju poslovnih zona u Kanfanaru

0

Kanfanarsko Općinsko vijeće održalo je svoju posljednju sjednicu u aktualnom sazivu na kojoj je jednoglasno donijelo cijeli niz izvješća koja se odnose na rad Općine i povezanih društava u prošloj godini.

Najznačajnije od tih izvješća je svakako godišnji obračun proračuna za 2020. godinu koji je pokazao stabilnost općinskih financija te zadovoljstvo svih vijećnika njegovim ostvarenjem. Naime, prošlogodišnji proračun izvršen je u iznosu od 10.056.000 kuna što iznosi čak 94 posto od plana. S obzirom da se radi o godini koja je po mnogo čemu specifična zbog zdravstvene krize, i da je tijekom godine općina oslobađala gospodarstvenike od dijela davanja, ovo je izuzetno dobar postotak izvršenja.

Općina je u potpunosti izvršila sve obaveze prema svim korisnicima proračuna, realizirala gotovo sve planirane investicije te zadržala sve socijalne standarde i davanja za svoje građane. Dodamo li tome da je proračun samo za 9% manji u odnosu na izvršenje 2019. godine koja je bila među rekordnim godinama, onda je jasno da je stabilnost kanfanarskog proračuna i u ovo krizno vrijeme zagarantirana, osobito jer Općina Kanfanar nema nikakvih kreditnih obaveza ni zaduženja.

 

Vijeće je donijelo i dva vrlo važna dokumenta za daljnji gospodarski razvoj općine, urbanističke planove za dvije poslovne zone, i to poslovnu zonu Okreti i industrijsku zonu Kamenolom Kanfanar -jug. Zona Kamenolom Kanfanar - jug obuhvaća površinu od 25,66 ha. Urbanističkim planom stvoreni su preduvjeti da se unutar te zone grade proizvodni objekti za što interes ima koncesionar u kamenolomu, pazinski Kamen. Benefiti od stavljanja u funkciju ove zone biti će brojni. Gradit će se novi proizvodni pogoni i otvarati nova radna mjesta, Općina će ostvariti prihode od naknada za gradnju te za upotrebu zemljišta koje je u njenom vlasništvu, a uređenjem zone sanirati će se i dio prostora kamenoloma koji više ne služi eksploataciji.

Poslovna zona Okreti koja je pretežno uslužne namjene obuhvaća površinu od 10,7 ha i nalazi se na izlazu iz Istarskog ipsilona što joj daje izrazito pogodan prometni položaj. Zemljište u njoj je uglavnom u vlasništvu RH, a Općina je već započela razgovore s nadležnim Ministrstvom za aktiviranjem iste. Ulaz u zonu biti će iz kružnog toka koji se u drugom dijelu godine planira graditi na izlazu iz ipsilona.

Vijeće je na kraju prihvatilo i ponudu njemačke tvrtke Ionity za osnivanje prava građenja na čestici od 200 kvadratnih metara za izgradnju punionice za električna vozila kod benzinske stanice u Okretima. Za to će Općina Kanfanar u 15 godina naplatiti naknadu od 360 tisuća kuna te protekom tog vremena ostaje vlasnik cijele nekretnine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa