Zdenkin recept:

'Pinca je svakako dobra, ali pod pekom je jednostavno bolja'

0
Foto: Hello Istria
Foto: Hello Istria

– Pinca je svakako dobra, ali pod pekom je jednostavno bolja jer iz nje ništa ne isparava kao u pećnici. Sva njezina svojstva ostaju očuvana – otkrila je za Hello Istria Zdenka Jakus iz sela Vlašići kraj Žminja, koja je počela pripremati pince još kao djevojčica uz svoju majku sa svoje dvije sestre.

– Onda pincu nismo zvali pincom, nego slatkim kruhom. Koristili smo brašno, jaja i šećer te naše suho grožđe. Naime, nekad nismo kupovali grožđice, nego smo nakon berbe grožđa odabrali najbolje grozdove te ih na lozi sušili u konobi iznad bačava. Naravno, koristi se i svježi kvasac te začini. Kada se umijesi, tijesto se diže nekih 45 minuta u toploj prostoriji gdje nema propuha, potom se ponovno mijesi i stavi u posudu u kojoj će se peći. Tada se diže još nekih 40 minuta. Na vrhu se izreže križ i umetnu četiri lista masline – priča Zdenka. Lijep je to ukras, simbol Cvjetnice na moru.

Ona pincu ne premaže žutanjkom radi boje kao neke druge domaćice. Premaže ju tek kada se ispeče, i to maslacem da bi bila mekša. – Nekada smo kao djeca jedva čekali Uskrs da bismo jeli pincu. Ipak se nije jela svaki dan. Danas su se stvari puno promijenile u odnosu na nekad – ističe ona.

Pinca se pekla na ognjištu pod pekom, kasnije na peći za drva jer pećnice na struju nije bilo. Ali uvijek je bilo bitno jedno – da se peče nekih 40 do 50 minuta i to na 200 stupnjeva. Na isti način su se pripremale i jajarice i tićići, odnosno kolumbine ili sotorići, kolači namijenjeni djeci. I ja sam se zapravo kao dijete najviše veselila kada bi mama za nas djecu pripremala jajarice, piše Hello Istria s kojeg prenosimo Zdenkin recept za žminjsku pincu.

Sastojci za pincu:
1 kg brašna
20 dag šećera
2 kockice svježeg kvasca
1 jušna žlica soli
4 jaja, dva cijela i dva žutanjaka
8 dag maslaca
1 vanilin šećer
1 ribani limun
10 dag grožđica, prije namočenih u 0,05 dl ruma ili rakije
1 kiselo vrhnje
4 dl mlakog mlijeka

Priprema:
Sastojci za pincu neka budu sobne temperature. Od svih sastojaka treba umijesiti glatko tijesto. Tijesto mijesite dok se ne počne odvajati od podloge. Pustite da se diže i kada je spremno premijesite ga i stavite u pećnicu. Pecite kao i kruh.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa