MEDULIN

Potpisan ugovor o sufinanciranju monografije

0

Općina Medulin je ususret 30. obljetnici ustrojavanja 119. brigade koja se navršava 7. rujna s ponosom prihvatila zamolbu Kluba 119. brigade HV-a, te iz svog proračuna za 2021. godinu izdvojila 50.000 kuna za sufinanciranje izdavanja Monografije „119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ Ugovor o sufinanciranju potpisao je u vijećnici Općine Medulin Načelnik općine Medulin Goran Buić i predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris uz prisustvo urednika monografije Davora Gregorovića.

Financijska konstrukcija projekta iznosi gotovo 400.000 kuna, te ga sufinanciraju Istarska županija i druge istarske općine i gradovi s područja mobilizacijskog razvoja 119. Osminu navedenog iznosa financira Općine Medulin, te se ugovorom potpisuje definira namjena za koju će općinska sredstva biti utrošena – a to je sufinanciranje troška tiska monografije, koja će biti tiskana u 1.400 primjeraka na hrvatskom i 200 primjeraka na talijanskom jeziku.

Po izlasku monografije iz tiska i na području općine Medulin, u suradnji s Klubom 119. brigade, organizirat će se svečano predstavljanje ovog iznimnog naslova, koje Klub izdaje u čast svih građana Istre koji su sudjelovali kao pripadnici postrojbe u obrani i operacijama HV-a. Tom će prilikom, upravo u želji da se dostojanstveno i dostojno obilježi velika 30-ta godišnjica ustrojavanja 119. brigade, monografija biti uručena šezdesetorici  branitelja s područja općine Medulin.

 

Goran Buić prisjetio se osjećaja ponosa i sreće  pri povratku naših mještana s bojišta, te posebno istaknuo značaj koji će monografija imati za našu djecu i unuke. Osim za Monografiju 119. brigade HV-a, Općina Medulin izdvojila je ove godine sredstva u visini od 40.000 kn za izradu i postavljanje monumentalne kamene skulpture s uklesanim grbom brigade, koju upravo izrađuju kipari Tihomir Hodak i Ivan Briski

Skulptura teška preko 4 tone, visoka 2,20 metara biti će svečano otkrivena u završnici ovogodišnje vojne vježbe „ŠTIT“ na vojnom poligonu na rtu Kamenjaku 16. travnja 2021. godine. I sam poligon na prijedlog Općine Medulin, odlukom Vlade RH od 13. rujna 2018. godine, preimenovan je i nosi ime vojni poligon „119. brigade Hrvatske vojske“.

Stoga će zadnji dan vježbe gađanja ciljeva u zračnom prostoru ŠTIT 21, ujedno i Dan uvaženih gostiju, biti posebna i svečana prilika da predstavimo kamenu skulpturu s oznakom 119. brigade HV-a, na istoimenom poligonu, na najjužnijoj točki Istre, a u znak našeg trajnog sjećanja, poštovanja i zahvalnosti svim istarskim braniteljima, sudionicima Domovinskog rata.

Roberto Fabris  je u ime Kluba i u svoje osobno ime zahvalio Načelniku  ne samo na ovoj donaciji, već i na suradnji koja je s Općinom Medulin iznimna i dugotrajna, a ono što posebno veže Općinu i 119. brigadu je to da je upravo na području Kažele bilo njeno prvo postrojavanje u listopadu 1991. godine, te  preko 60 mještana ( od čega 30 Pomeraca) koji su bili na prvom postrojavanju Brigade i koji su sudjelovali u najvažnijim akcijama. 

Urednik monografije Davor Gregorović istaknuo je kako je monografija napisana na ponos svih sudionika domovinskog rata, koji su napustili svoje sigurne, ničim ugrožene domove, te odlazili na ratišta udaljena 200-300-tinjak kilometara. 

Autor monografije je dr. sc. Darko Dukovski, redoviti profesor na filozofskom fakultetu u Rijeci, autori predgovora su generali Marijan Mareković i Jozo Miličević, zapovjednici Tigrova, a recenzenti su dr. sc. Davor Marijan i dr. sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest. 

Gregorović je zahvalio Istarskoj županiji, svim jedinicama lokalne samouprave, gospodarskim subjektima i pojedincima koji su pomogli izdavanje Monografije, Kiparima Briškom i Hodaku koji izrađuju skulpruru 11. Brigade te Kamenu Pazin koji je donirao  četiri  tone težak kamen za njenu realizaciju. 

Monografija će se, osim pripadnicima Brigade, podijeliti  školama, knjižnicama i muzejima i neće biti u prodaji, a posvećena je tisućama samozatajnih pojedinaca i članovima njihovih obitelji koji su sudjelovali u ratnim operacijama, svim poginulima, svim oboljelima, kao povijesni trag o ratnim zbivanjima te  dar zajedništva, ponosa i slave. Goran Buić zahvalio je Fabrisu i Gregoroviću, te svima koji su sudjelovali u izradi monografije, zaključivši kako jedva čeka da je uzme u ruke, prelista i pročita.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RADNIK/ICA U PROIZVODNJI

Do: 31.08.2021.

ŠORIĆI, ISTARSKA ŽUPANIJA

OPERATER/KA NA STROJEVIMA

Do: 31.08.2021.

ŽMINJ, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/CA NA ODRŽAVANJU ČISTOĆE U ODSJEKU USLUŽNIH POSLOVA

Do: 31.12.2021.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA