Talijanski veleposlanik u Istri:

'Ova županija nudi velike mogućnosti talijanskim tvrtkama'

0
Pierfrancesco Sacco
Pierfrancesco Sacco

Veleposlanik Italije u Zagrebu Pierfrancesco Sacco posjetio je 22. i 23. ožujka Istarsku županiju, gdje su posljednjih godina brojne talijanske tvrtke otvorile nove tvornice. Neki od primjera su novi industrijski centri u Labinu i Novigradu, u koje je uloženo desetak milijuna eura.

Uz činjenicu da je Istra povijesni kulturni most između Italije i Hrvatske, ona postaje i područje važnih poduzetničkih sinergija između dviju zemalja. To je bio fokus posjeta Istri talijanskog veleposlanika u Zagrebu Pierfrancesca Sacca 22. i 23. ožujka. Diplomatsko izaslanstvo u pratnji talijanskog konzula u Rijeci Davida Bradaninija posjetilo je općine Labin, Novigrad, Pazin i Buje, gdje se sastalo s gradonačelnicima, poduzetnicima i predstavnicima lokalnih talijanskih zajednica.

 


„Ovaj je posjet bio prilika za pomno promatranje živosti i dinamičnosti talijanske poslovne scene u Istri, županiji koja nudi velike mogućnosti tvrtkama u našoj zemlji", komentirao je veleposlanik Pierfrancesco Sacco. Posljednjih su godina mnoge talijanske tvrtke odabrale Istru za svoja ulaganja, otvarajući stotine radnih mjesta u regiji, a posebno u općinama Labin i Novigrad, gdje su rođena prava „talijanska industrijska središta”.

U Labin su, nakon Carela, stigle još tri talijanske tvrtke: MCZ, Bibetech i Euronewpack, specijalizirane redom za peći na pelete, plastične dijelove i ambalažu. Nedavno je tvrtka iz grada Montebelluna Novation Tech, koja proizvodi dijelove od ugljičnih vlakana i kompozitnih materijala za automobilski, zrakoplovni i sportski sektor uložila 3,5 milijuna eura u tu zonu, u kojoj već godinama posluje i tvrtka Danieli Systec. Ovo „industrijsko središte" sada broji oko 700 zaposlenika, a podržava i razvoj lokalne zajednice kroz sudjelovanje u obnovi povijesnog kazališta u sjedištu talijanske zajednice i financiranje izgradnje dječjeg vrtića.

U Novigradu pak šest nedavno osnovanih talijanskih tvrtki zapošljava oko 300 zaposlenika. Od 2007. godine tvrtka Luxottica odavde upravlja svojim hubom za jugoistočnu Europu koji pokriva 13 zemalja. Investirano je također i u tekstilnu industriju, industrijski tisak, elektroničke komponente i u distribuciju plina. Primjerice, 2019. godine tvrtka Vega iz Trevisa, svjetski lider u proizvodnji kopča za pancerice, uložila je 7 milijuna eura u pogon u Novigradu.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa