641 sandi lanca
664 fm baner t
kandidat za župana

Miletić najavio modernizaciju strukovnog obrazovanja u Istri

0
Valter Glavičić, Boris Miletić, Alen Golja, Zoran Rajković i Federika Mohorović Čekada
Valter Glavičić, Boris Miletić, Alen Golja, Zoran Rajković i Federika Mohorović Čekada

Kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić danas se u Labinu susreo s gradonačelnikom Valterom Glavičićem, ravnateljem Srednje škole Mate Blažina Labin Čedomirom Ružićem te brojnim poduzetnicima i obrtnicima s područja Labinštine, s kojima je razgovarao o daljnjem razvoju strukovnog obrazovanja i stručnih kadrova u Istri.

- Danas u Istarskoj županiji od ukupnog broja srednjoškolaca, njih 6170, svega se 1020 učenika  školuje za trogodišnje strukovno obrazovanje. Uočljiv je trend smanjivanja upisa u trogodišnje strukovne programe te već sad na tržištu rada postoji veliki interes za strukovna zanimanja, kazao je Ružić.  

 

Miletić se nadovezao poručivši da Istra za kvalitetne promjene u školstvu nema vremena čekati da država poduzme potrebne korake. – Imamo vrlo jasne planove koji se odnose na modernizaciju strukovnog obrazovanja. U Istri ćemo uspostaviti regionalne centre kompetentnosti za strukovno obrazovanje usko povezane sa svijetom rada koji će opremljenošću i stručnim kadrovima biti nositelji kvalitetnog strukovnog obrazovanja, kazao je kandidat za istarskog župana, dodajući da će osnivanje centara kompetentnosti pratiti cjelovita informatizacija poslovnih i obrazovnih procesa u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Kad govorimo o obrazovanju, istaknuo je Miletić, jedan od naših ključnih ciljeva je uvođenje kvalitetnih promjena u obrazovanju na relaciji obrazovne ustanove – osnivač – gospodarstvo, radi bržeg zapošljavanja i uključivanja mladih na tržište rada.

Labin svijetli primjer razvoja poduzetništva i proizvodnje

Gradonačelnik Valter Glavičić pohvalio je sinergiju labinskog gospodarstva i srednjoškolskog obrazovanja, koju najbolje potvrđuje stalna zainteresiranost gospodarstvenika za suradnju i zajedničko stvaranje novih programa i kurikuluma kako bi se utjecalo na stvaranje novih mladih deficitarnih kadrova.

- Grad Labin svijetli je primjer razvoja poduzetništva i proizvodnje. Naime, nadaleko poznata Poslovna zona Vinež jedna je od tri najbolje u Hrvatskoj u kojoj je trenutno zaposleno više od 700 ljudi, a uskoro kreće i gradnja novih pogona. Zona Vinež je prvi izbor brojnim poduzetnicima ne samo zbog uvjeta koje pruža, nego i zbog toga jer su investitori u gradskoj upravi prepoznali odgovornog, ozbiljnog i profesionalnog partnera, istaknuo je Glavičić.

Za kraj, gradonačelnik Labina podsjetio je na projekt Grada Labina „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“,  čija je svrha pružiti novi model aktivacije mladih osoba na tržište rada kao i usmjeravanje učenika završnih razreda osnovne škole kod izbora nastavka školovanja i zvanja.  - Projektom se utječe na izbor zanimanja mladih nezaposlenih i učenika te se time jača potencijal lokalne zajednice za dobivanje kvalitetnijeg strukovnog kadra, a pravovremenim se informiranjem i usmjeravanjem u deficitarna zanimanja i samozapošljavanje preveniraju nezaposlenost i ekonomske migracije!, zaključio je Glavičić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA