655 boris 970
Boris Miletić:

'Talijani su sastavni element bogatog istarskog mozaika'

1
Anteo Milos i Boris Miletić
Anteo Milos i Boris Miletić

“Da manjine obogaćuju društveni, kulturni, gospodarski život zajednice, rečenica je koja se često čuje, ali svoj pravi, puni smisao dobiva na primjeru autohtone talijanske manjine u Istri“, izjavio je kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić na današnjem susretu u Novigradu s gradonačelnikom Anteom Milosom i predstavnicima talijanske nacionalne zajednice.

- Nezamisliva mi je Istra bez svih svojih različitosti. Naše posebnosti, temeljene na tradiciji, kulturi, na samosvijesti i ponosu ljudi Istre, naš su odgovor na današnji globaliziran svijet u kojem je sve teže sačuvati vlastiti identitet, kazao je Miletić istaknuvši da je Istra u tome definitivno uspjela. 

 

Miletić je sa članicama i članovima Gradskog vijeća Novigrada pripadnicima talijanske nacionalne zajednice, na čelu s predsjednikom Vladimirom Torbicom, govorio o položaju Talijana u Istri te je poručio da je „kultura suživota – convivenze zaštitni znak Istre i to se neće nikada promijeniti.“

Potpuno ostvarenje prava talijanske nacionalne zajednice na najvišoj je razini u Hrvatskoj. Talijanska zajednica ima u županiji pravog partnera, koji će skrbiti o njihovim interesima, potrebama i pravima ne zbog važećih ustavno-pravnih propisa i međunarodnih ugovora, već jer vjerujemo da je takvo opredjeljenje jedino ispravno, kazao je kandidat IDS-a za istarskog župana.  

Istra prva županija koja je uvela zavičajnu nastavu

Miletić se sastao i s ravnateljima ustanova školskog i predškolskog odgoja na talijanskom jeziku u Novigradu, s kojima je govorio o unaprjeđenju kurikuluma i daljnje promocije talijanske kulture i jezika.

- Istra je prva županija koja je uvela zavičajnu nastavu, usvojila Kulturnu strategiju te ciljanim kulturnim manifestacijama promovira dvojezičnost i multikulturalnost, poput festivala multikulturalnosti te festivala istrovenetskog narječja, kazao je Miletić dodajući da će se u narednom mandatu takve inicijative proširiti.

- Talijani su sastavni element bogatog istarskog mozaika, na nama je da ta slika bude sve sjajnija! – zaključio je kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA TEKSTILOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA