U Jelenčićima izvršena primopredaja spremnika za otpadnu plastiku

0

Na prostoru pretovarne stanice i reciklažnog dvorišta na Jelenčićima 18. ožujka u prijepodnevnim satima izvršena je i posljednja primopredaja novih 1700 spremnika za odvojeno prikupljanje otpadne plastike za žitelje Grada Pazina od strane Fonda za zaštitu okoliša. Individualni spremnici, njih ukupno 3400, zamijenit će zelene otoke izvan strogog centra grada, a dijelit će se korisnicima koji nisu u sustavu „smart“ polupodzemnih spremnika. Na ovaj način korisnicima bit će omogućeno odvajanje reciklažnog otpada na kućnom pragu, čime će se smanjiti količine miješanog komunalnog otpada, povećati kvaliteta odvojenog otpada i u konačnici povećati postotak odvajanja otpada na ovom području.

Podsjetimo se da je Grad Pazin još u srpnju 2018. godine s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopio Ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada čija procijenjena vrijednost opreme iznosi 935.602,00 kuna, od čega Fond i MZOIE sufinanciraju 85%.

Po prijenosu vlasništva, svi gradski spremnici bit će opremljeni „smart nadogradnjom“, što znači da će u svaki spremnik biti ugrađen čip s ciljem transparentnog uvida u količine odvojenog otpada i dodatnog optimiziranja sustava naglasio je gradonačelnik Renato Krulčić i dodao kako će se na ovaj način moći lakše pratiti što se i koliko reciklira, a smanjit će se i nepravilno odlaganje.

 

Na cijelom području davatelja usluge bit će podijeljeno ukupno 10.201 spremnika što će zasigurno poboljšati kvalitetu i količinu reciklažnog otpada i omogućiti smanjenje količina miješanog komunalnog otpada važnih za ispunjenje obveza stopa odvajanja otpada preuzete Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji, istaknuli su iz pazinske Usluge.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa