Gradonačelnik Umaga ugostio predstavnike Udruge Glas poduzetnika

0

Gradonačelnik Grada Umaga, Vili Bassanese, 16. ožujka u svom je Uredu ugostio predstavnike Udruge Glas poduzetnika, na čelu s voditeljem ureda Udruge za Istarsku županiju Kristianom Korunićem. Uz Korunića, sastanku su prisustvovali i Borna Beaković, Robert Trošt te umaška poduzetnica Selma Smajić.

Korunić i suradnici predstavili su rad i djelovanje regionalnog ureda UGP-a, kao i dugoročne ciljeve i aktivnosti Udruge, dok je umaški gradonačelnik goste upoznao s  programima i inicijativama koje Grad Umag provodi ne bi li, barem u dijelu, olakšao rad svojim poduzetnicima, pogotovo u ovim teškim trenucima.

Tako je Bassanese objasnio kako se financijska i gospodarska stabilnost ostvaruju zahvaljujući ujednačenoj zastupljenosti proizvodne i prerađivačke industrije, turizma, uslužnih i financijskih djelatnosti, kao i poljoprivrede i ribarstva. Cjelokupni gospodarski razvoj Grada Umaga definiran je strategijom razvoja te programom poticanja razvoja poduzetništva.

Predstavnici UGP-a pohvalili su kontinuirano ulaganje u održivi razvoj umaškog gospodarstva, od projekta plinofikacije do izgradnje potrebne komunalne infrastrukture u poduzetničkim zonama te osiguravanje poticajnih sredstava i mjera za poduzetnike. S druge strane, konstruktivan je razgovor naglasio i postojeće izazove i nejasnoće s kojima se lokalni poduzetnici susreću, stoga je postignut zajednički stav da se predstavnici UGP-a i Grada Umaga redovno sastaju ne bi li zajedno pronašli kanale direktne komunikacije te moguća rješenja po pitanju tema koje tište umaške poduzetnike.

 

Nadalje, gradonačelnik je predstavio i plan potpora i subvencija u svrhu razvoja već postojećih tvrtki i obrta, kao i pomoći pri otvaranju novih tvrtki ili obrta, pomoći pri uvođenju inovacija u proizvodnji, pomoći za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata te subvencije za podizanje standarda kvalitete, osposobljavanja, prekvalifikacije i doškolovanja, kao i nabavu dugotrajne imovine. A, u svrhu pomaganja zakupnicima poslovnih prostora i zadržavanju radnih mjesta, predstavljena je i višegodišnja praksa Grada Umaga smanjenja mjesečnih zakupnina.

Sastanak je bio i dobra prilika da se predstavnike Udruge upozna s program „Poduzetnik Grad Umag-Umago 2020.”. Naime, radi povoljnijeg financiranja sektora malog gospodarstva, u svrhu unapređenja poslovnih aktivnosti, poticanja konkurentnosti, zadržavanja ili povećanja zaposlenosti i ukupnog razvoja malog i srednjeg gospodarstva, Grad Umag je donio je program kreditiranja poduzetnika koji se temelji na dvije mjere: Mjera 1 - Krediti za malo i srednje poduzetništvo te Mjera 2 - Krediti za mlade, poduzetnike početnike i žene poduzetnice (u suradnji s HBOR-om), a ukupni kreditni potencijal Grada Umaga iznosi 25 milijuna kuna.

Na samom kraju, predstavnici Grada Umaga pohvalili su rad i suradnju s Udruženjem obrtnika Bujštine-Umag te dogovorili kako će ovakvi susreti postati praksa, a na obostrano zadovoljstvo.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR / KONOBARICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA