Skoko i braća Nekić godinu dana rade na ribljem streetfoodu

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Zamislite si golemi šank od punog drva preplavljen pliticama od inoksa punih filetiranih triljica i oslića, na desetke drvenih štapića s inćunima, kockica mariniranog morskog psa, sipica i živih kaneštrela koje se na sam dodir prstom sramežljivo zatvaraju. U pozadini cvrči uzavrela ploča na koju će se kratko baciti nešto isjeckanog povrća, a prepoznatljiv zvuk prženja miješa se sa žamorom prodavača i kupaca na tržnici, piše Jutarnji.

Ova bi vas scena lako mogla trenutačno lansirati na neki štand glasovite Boquerije gdje uz dobro ohlađeno pivo čekate svoje prvo riblje jelo koje ste teškom mukom odabrali među svim divotama koje vas mame. No, mjesto radnje ove scene nije španjolska, nego pulska tržnica, a glavni protagonisti su braća Marin i Josip Nekić te David Skoko. Oni već gotovo cijelu godinu rade na realizaciji ideje kako ponuditi atraktivna, zabavna i cjenovno prihvatljiva riblja streetfood jela, dakle ona koja bi ujedno bila i praktična za konzumaciju.

 

Ta naizgled jednostavna ideja zapravo je vrlo zahtjevna za realizaciju. Pomalo je paradoksalno da Hrvati koji se još mogu pohvaliti zavidnom kvalitetom domaće namirnice radije biraju proizvode iz uvoza sumnjive kvalitete prelijepljene deklaracijama. Tome svjedoče i rezultati brojnih istraživanja o prehrambenim navikama koja pokazuju da Hrvati jedu previše ugljikohidrata i masti. Prehrana nam se temelji na mesu, a na samom smo začelju po konzumaciji ribe u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije. Također, važno je razlučiti prehranu stanovništva kod kuće od kuhanja u restoranima. Posljednjih godina neosporno svjedočimo vibrantnijoj gastronomskoj sceni, ali nažalost, narod se ne hrani kvalitetnije. Razloga je nekoliko.

- Već godinama radim na promicanju konzumacije sitne plave ribe i stalno se susrećem s čestim izgovorom da je cijena ribe previsoka, što naravno nije utemeljeno na činjenicama. Kilogram srdela platit ćete manje od kilograma uvozne piletine iz Brazila - kaže David Skoko.

Dakle, prije same ponude zanimljivog ribljeg streetfood koncepta, potrebna je borba s prehrambenim navikama Hrvata jer je trenutno upitno bi li ga uopće prihvatili. Kako bismo mijenjali percepciju pripreme ribljih jela, potrebno je ponuditi tržištu jednostavna i zabavna jela koja ne stoje više od 50 kuna. Tako će Nekići uz i dalje dominantno mesni program, nuditi i jela koja će se bazirati na ribi. Potpuno je pogrešan koncept guranja sitne ribe u sferu fine dininga - i Skoko i Nekići mišljenja su da bi jela od takve ribe trebalo prodavati u velikim količinama, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa