Pazinska hitna dobila novo vozilo: 'Skrbimo za oko 6.000 osoba godišnje'

0
Na primopredaji novog ambulantnog vozila
Na primopredaji novog ambulantnog vozila

Na prijedlog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, koji je ukazao na potrebu za nabavkom novog ambulantnog vozila, zajedničkom inicijativom Zavoda, Grada Pazina i sedam općina Pazinštine nabavilo je novo ambulanto vozilo i 10. ožujka predalo ga Hitnoj medicinskoj pomoći Ispostavi Pazin.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Gordana Anić istaknula je da je nabavkom ovog dodatnog vozila osigurana svim građanima i turistima Istre pravovremena zdravstvena zaštita.

Time je Ispostava Pazin u manje od godinu dana dobila dva nova potpuno opremljena ambulantna vozila kojima će djelatnici moći na siguran i brzi način obavljati  hitne intervencije na području Grada Pazina, Pazinštine, ali i šire u Županiji, što je važan preduvjet kvalitetne zdravstvene zaštite naših građana. Procijenjena vrijednost novog vozila, sa svom dodatnom opremom (ležajem, prijenosnom stolicom, te neophodnom medicinskom opremom) iznosi oko 1,2 milijuna kuna.

Hitna medicinska pomoć-Ispostava Pazin sada ima na raspolaganju tri ambulantna vozila, a od toga dva potpuno nova. Voditelj Ispostave Pazin dr. Ivan Anić istaknuo je da je vozilo opremljeno najsuvremenijom opremom te zadovoljava sve potrebne standarde. Što se tiče intervencija na koje se izlazi iz Ispostave Pazin, dr. Anić istaknuo je da se izvodi oko tisuću intervencija godišnje te između četiri i pet tisuća prgleda koji se obavljaju u stacioniranom odjelu. Time Ispostava Pazin pruža skrb za oko šest tisuća osoba godišnje.

Grad i Općine su sa Zavodom potpisali pojedinačne ugovore za sufinanciranje  nabave vozila te će se godišnje za kupnju vozila izdvajati 200 tisuća kuna, od čega Grad Pazin 83.596,99 kuna. Planirano je da će Grad Pazin temeljem istog u razdoblju od četiri godine izdvojiti 334.387,96 kuna.

Tijekom cijele godine Hitna medicinska pomoć  Ispostava Pazin, ima ugovoren tim tijekom 24 sata kojeg čine doktor, medicinska sestra i vozač, što je ukupno za Pazin po pet liječnika, medicinskih sestara ili tehničara i vozača. Također, Grad Pazin u suradnji sa ostalim jedinicama lokalne samouprave,  sufinancira i nadstandard tj. dodatnu medicinsku sestru/tehničara, kroz cijelu godinu. Također, u ljetnim mjesecima osiguran je i dodatni tim u sastavu doktor, medicinska sestra/tehničar te vozač, uz sufinanciranje Grada Pazina i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, radi pojačanog priljeva putnika tijekom turističke sezone u središnjoj Istri.

„Grad Pazin nastoji u partnerstvu sa Nastavnim zavodom za hitnu medicinu Istarske županije - Ispostavom Pazin i Istarskim domovima zdravlja Ispostavom Pazin koje prepoznaje kao svoje partnere, financijski podržati sve aktivnosti koje su u cilju zaštite zdravlja i podizanja kvalitete života naših sugrađana, a time i lokalne zajednice“, istaknuo je gradonačelnik Renato Krulčić.

Grad Pazin zajedno s Istarskom županijom, Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije i Istarskim domovima zdravlja od 2012. godine sklapa godišnje Ugovore o sufinanciranju hitne medicinske pomoći iznad standarda, za što je u razdoblju od 2012. do 2020. godine Grad izdvojio 955.047,68 kuna.

Gradonačelnik Krulčić istaknuo je da Grad Pazin svojom podrškom nastoji doprinijeti stvaranju bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti na vrijeme dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb, jer snaga lokalne zajednice ogleda se u tome koliko ona brine o svojim najranjivijim skupinama među kojima su i bolesne osobe, što je Gradu Pazinu jedan od prioriteta. Nadalje, zahvalio se Nastavnom zavodu kao i svim zdravstvenim djelatnicima na trudu i angažmanu u svom poslu kao i na trudu za podizanje standarda kvalitete zdravstvenih usluga i brige o našim sugrađanima kao i Općinama na sufinanciranju kupnje vozila. Istaknuo je kako je ovo dobar primjer kako zajedničkim snagama možemo doći do cilja – boljeg, kvalitetnijeg, zdravijeg i sigurnijeg života u našoj lokalnoj zajednici.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa