Puh Belci najavila pokretanje projekta Urbani vrtovi Pule

0
Elena Puh Belci
Elena Puh Belci

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci na konferenciji za novinare održanoj 9. ožujka najavila je pokretanje projekta Urbani vrtovi Pule te javni poziv za iskazivanje interesa koji će biti objavljen 10. ožujka.

„Projektom Urbani vrtovi Pule potičemo nastavak dugogodišnje tradicije mnogih Puležanki i Puležana da sami uzgajaju povrće i druge proizvode za vlastite potrebe. Radi se o organiziranom pristupu, na uređenim površinama, sa svom potrebnom opremom i alatima te osiguranom vodom za zalijevanje. Prvih 88 vrtova je na Gregovici, a uskoro nastavljamo s drugim lokacijama. Pozivam sve zainteresirane Puležanke i Puležane da se prijave!“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Naglasila je da su Urbani vrtovi još jedan doprinos smart city rješenjima koja uključuju zelene oaze unutar urbane sredine.

„Pula u potpunosti hvata korak s modernim europskim gradovima koji nastoje na pravi način iskombinirati urbani i neurbani prostor u gradu kako bi ljudi dobili ono najbolje od oboje. Urbani vrtovi tek su početak velike projektne priče koja će urediti grad i napraviti novi iskorak u prostornom, društvenom i kulturnom razvoju naše Pule, s jednim konačnim ciljem – osigurati što ugodniji i opušteniji život za sve Puležane“, dodala je Puh Belci.

 

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Ingrid Bulian rekla je da će poziv biti otvoren mjesec dana. Parcele će se davati na rok od dvije godine s mogućnošću produljenja, uz godišnju naknadu od  50  kuna za parcelu i 200 kuna za vodu. Parcelu od 50 četvornih metara moći će dobiti fizičke osobe za vlastite potrebe, a koji u svom vlasništvu nemaju poljoprivredno zemljište. Čitava zona bit će opremljena i odgovarajućim sadržajima potrebnima za obradu vrtova, što uključuje kućice za alat, potreban alat, kompostere te razvod i priključke vode. Područje će biti ograđeno kako bi se izbjegle devastacije ili otuđivanje opreme.

Vrtlarenje je jedna od rijetkih aktivnosti koja nema niti jednu negativnu stranu, već brojne koristi, poput bio i eko proizvodnje hrane, održivog razvoja do socio-ekonomskih prednosti i utjecaja na psiho-fizičko zdravlje ljudi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa