Demetlika u Saboru govorio u rudarskoj uniformi

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

U slobodnom iznošenju stajališta, u ime Kluba IDS-a 4. ožujka govorio je Tulio Demetlika na temu velikog jubileja - 100 godina Labinske republike.

-Odajem počast rudarima - herojima rada i morala koji su kopanjem tog crnog zlata karbona ostavili neizbrisivi trag u izgradnji Labina, ali i svih sistema koji su protekla tri stoljeća vladala Istrom i crpili njeno rudno bogatstvo, započeo je Demetlika svoje izlaganje.

U čast svim rudarima u Saboru je govorio odjeven u svečanu rudarsku odoru dodijeljenu od strane Ministarstva rudarstva Republike Poljske te je i pročitao poeziju o rudarima na „labinjonskoj cakavici“ labinskog pjesnika Daniela Načinovića. Napomenuo je kako je Labinska republika, iako trajavši samo 37 dana, ostavila neizbrisivi trag u povijesti jer se taj ustanak istarskih rudara smatra prvim svjetskim antifašističkim ustankom. Naglasio je kako je Labinska republika povijesni primjer radničke solidarnosti jer su istarski rudari svojom sindikalnom borbom tražili poboljšanje radničkih prava, položaja i poboljšanje radnih i životnih uvjeta, a glavni cilj njihove pobune bio je stati na kraj izrabljivanju, robovlasničkom i neljudskom odnosu, što ima snažnu simboliku.

- U rudniku su svi bili jednaki- crni od ugljena, o nacionalnosti nitko nije ni razmišljao i jedino su tako, pod okriljem mraka mogli jedan drugome čuvati leđa - pravi kamarati, kazao je saborski zastupnik IDS-a.

Demetlika je istaknuo kako je i danas Labin svjetski primjer suživota, a Labinska republika vrijednost koja je duboko usađena u svakom čovjeku koji njeguje multikulturalnost, multietničnost i antifašizam te kako je Labinska republika svaka osoba koja poštuje svoju prošlost i na njoj ponosno gradi svoju budućnost.

-Labinska republika i dandanas živi i živjeti će u Istri, geni naših rudara koji se prenose iz generacije na generaciju uče nas kako moramo ustrajati u borbi za svoje vrijednosti i da se nikada ne smijemo povlačiti pred primitivcima i nasilnicima i zato je naša regija sinonim za prosperitet i suživot, napomenuo je. Na kraju izlaganja još je jednom čestitao Dan Labinske republike i Dan rudara te poželio svima 100 puta rudarski „SRETNO“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa