655 boris 970
664 fm baner t
konferencija SDP-ovog kandidata za župana

Daniel Ferić govorio o skidanju imuniteta Valteru Flegi

0
Goran Subotić i Danijel Ferić
Goran Subotić i Danijel Ferić

U prostorijama SDP-a u Puli Danijel Ferić, kandidat za župana i Goran Subotić, vijećnik u županijskoj skupštini održali konferenciju za novinare gdje se govorilo o skidanju imuniteta euro-zastupniku iz Istre Valteru Flegi radi kaznenog progona zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Ferić je uvodno podsjetio da se optužnicom protiv Valtera Flegi stavlja na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013., u Buzetu, u svojstvu gradonačelnika, sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće, tj. da je protivno odredbi Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim su određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave, donio Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovica plaće uvećana za pet posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima pa čak i ako nema protokolarnih događaja.

Nadalje, podsjeća Ferić, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, a ostalim suradnicima na ime troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima za po 10 posto. Na opisani način je prema optužnici Valter Flego pribavio nepripadnu imovinsku korist za sebe i suradnike u iznosu od 241.642,67 kune, a proračun Grada Buzeta je oštećen u bruto iznosu (s uplatom doprinosa na plaće) za ukupno 539.543,22 kune.

Dakle među šestoricom osoba koji su stekli nepripadnu imovinsku korist je i Siniša Žulić, aktualni gradonačelnik Buzeta, a tada zamjenik Valteru Flegi koji se nakon pokretanja postupka skidanja imuniteta Flegi, odlučio više ne kandidirati za gradonačelnika. Nakon prvotne oslobađajuće presude Vrhovni sud RH je donio presudu kojom se poništava presuda Županijskog suda u Rijeci zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja tj. činjenice da su dokazi sagledani površno i nekritički. Nakon što je županijski sud u Rijeci zatražio skidanje imuniteta zastupnika radi ponovnog suđenja, odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta je 24.02.2021. i usvojio Izvješće i odluku o skidanju imuniteta zastupniku Valteru Flegi. To mora potvrditi i sam Europski parlament. Premda je Flego „pobjegao“ u Brisel, po svemu sudeći i tamo će ga pratiti kazneni progon.

 

Nadalje, Ferić je istaknuo: „Od kada je Hrvatska u europskoj uniji, jedina dva zastupnika kojima se skidao imuniteta od kaznenog progona su članovi IDS-a, g. Ivan Jakovčić i g. Valter Flego, obojica istarski župani i čelnici IDS-a“. Istra, na žalost, i po tome prednjači u Hrvatskoj.  Za političku higijenu u Istri je dobro da se stvari što prije raščiste i da građani dobro promisle kome će dati svoj glas ubuduće, jer sad IDS šalje i trećeg kandidata za župana prepunog afera i štetnih odluka, Borisa Miletića. Građanke i građani Istre nisu blaga kako ih netko tretira i nakon recentne afere „Vodnjanskih kumova“ neće ponoviti istu grešku koju su učinili na zadnjim lokalnim izborima, tj. glasati za čelnike IDS-a koji ne misle na Istru nego na sebe", zaključio je Ferić.

Na upit novinara o protukandidatima Miletiću i Ireni Hrstić Ferić je istaknuo da IDS i HDZ već neko vrijeme ne skrivaju ljubav.

"IDS je u studenom bio jedina oporbena stranka koja u saboru nije glasala upravo za opoziv ministra Ćorića kojeg prate brojne afere. IDS je u to vrijeme čak provodio i anketu o nadolazećim lokalnim izborima, a ono što ih je interesiralo je i trebaju li ubuduće bolje surađivati s HDZ-om. Kako god da su građani na to pitanje odgovorili, IDS je odlučio da će se ta suradnja dogoditi i da će od nje profitirati, pa je u zamjenu za ovakve sramotne izjave odlučio postati HDZ-ov žetončić, prihvatio je sve HDZ-ove amandmane u županijskoj skupštini, a niti jedan SDP-ov, pa je pitanje vremena kad ćemo pričati o IDS-ovom održavanju vladajuće većine u saboru.", kazao je Ferić.

Nadalje, istaknu je da je direktor komunalnog poduzeća u Puli član HDZ-a, a ravnateljica županijske ustanove opće bolnice je također članica HDZ-a.

„Ne ulazim u organizacijske sposobnosti ravnateljice i situacije kad je zaposlenicima kasnila plaća jer su kasnili podaci za obračun plaća s pojedinih odjela; dug veledrogerijama za lijekove 41 milijun kuna u posljednjih godinu dana; nezakonita odluka o smjeni pročelnika dr. Nadomira Gusića, ali vjerujem da se radi o dobroj liječnici koja je gurnuta od strane HDZ-a u vatru. Osobno mislim da joj to nije trebalo i na ovaj način će samo ispasti da se i istarski stožer politizira. Podsjećam i da je HDZ-u je prva politička stranka optužena za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media“, istaknuo je Ferić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZAŠTITAR/ZAŠTITARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠANKER/ŠANKERICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA