Slučaj Uljanik: Optužnica vraćena radi dorade istrage

0
Bivsi direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić odlazi sa Županijskog suda u Rijeci (foto: Goran Kovačić/PIXSELL)
Bivsi direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić odlazi sa Županijskog suda u Rijeci (foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci radi dorade istrage vratilo je optužnicu u "slučaju Uljanik" te državnom odvjetniku dalo rok od dva mjeseca za doradu i podizanje optužnice, doznaje se na sudu, javlja HRT. Prenosimo dio članka u nastavku.

Glasnogovornik suda Zoran Sršen rekao je da optužno vijeće u doradi istrage traži ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su raniji iskazi izdvojeni kao nezakoniti. Pojasnio je da su iskazi dvoje svjedoka bili izuzeti jer su u trenutku kada su ispitani imali status osumnjičenika. Postupak protiv njih je kasnije obustavljen, pa se sada traži njihovo ponovno ispitivanje, rekao je. Prema odluci optužnog vijeća, potrebno je i prevesti dokumentaciju na kojoj se, uz ostalo, temelji vještački nalaz, kazao je Sršen.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je lani potkraj ožujka optužnicu u "slučaju Uljanik" - protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojim predsjeda sudac Saša Cvijetić, trebalo je na sjednici u početku rujna prošle godine odlučivati o osnovanosti te optužnice, ali to nije učinjeno jer su branitelji više okrivljenika zatražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa. Nekoliko je zahtjeva prihvaćeno, a žalbe je Vrhovni sud odbacio.

 

Suđenje u "slučaju Uljanik" bit će na Županijskom sudu u Rijeci jer Vrhovni sud nije prihvatio prijedlog dijela optuženika da se predmet ustupi pulskom sudu. Vrhovni sud ocijenio je kako nema valjanih razloga da suđenje bude u Puli te da nema sumnje u pristranost suda na bilo koji način.

Prema optužnici, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda, a redom slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan. Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je lani promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom, javio je HRT.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA