u povodu 30. obljetnice

Predsjednik Milanović primio izaslanstvo 119. brigade

0
Izaslanstvo 119. brigade HV i Predsjednik RH Zoran Milanović
Izaslanstvo 119. brigade HV i Predsjednik RH Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović u prigodi 30. obljetnice osnutka 119. brigade HV u svojem je Uredu na Pantovčaku 23. veljače primio šesteročlano izaslanstvo udruge dragovoljaca i veterana „Klub 119. brigade HV“, koja kroz svoju primarnu misiju baštini identitet, tradiciju i ratni put 119. brigade Hrvatske vojske, te stečevine Domovinskog rata. U sastavu izaslanstva bili su zapovjednici brigade; umirovljeni brigadir Branko Bošnjak, umirovljeni brigadir Marijan Mužinić, umirovljeni pukovnik Mauro Ukušić, umirovljeni pukovnik Mirko Vuković, umirovljeni bojnik Roberto Fabris i umirovljeni brigadir Davor Gregorović ratni pomoćnik zapovjednika brigade i glavni urednik monografije u izradi „119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“. Susretu je prisustvovao posebni savjetnik predsjednika Republike za ratne veterane umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, ujedno i jedan od pisaca predgovora za Monografiju 119. brigade HV, bojnik Ivan Nagy iz Vojnog ureda i glasnogovornik Ureda Nikola Jelić.

 

Predstavnici 119. brigade informirali su Predsjednika o tome kako su razvojačeni pripadnici brigade svojim nesebičnim doprinosom i krvlju ispisali najsvjetlije stranice moderne hrvatske povijesti jer su imali mogućnost ostati na istarskom asfaltu, ali su izabrali ličko blato, kišu i snijeg te tristo kilometara od svog doma branili Istru, znajući da se ona brani svuda gdje je bila privremeno okupirana Republika Hrvatska. Bez tisuća anonimnih i samozatajnih pripadnika 119. brigade, bez njihove žrtve i odricanja, bez onih koji su u ratu poginuli, ranjeni i oboljeli koji i danas trpe posljedice, bez samoprijegornog izlaganja strahu, hladnoći i protivniku - tog nesebičnog izraza časnog služenja Domovini, bez doprinosa svih obitelji povezanih u mislima s brigadom na ličkom bojištu te gradova, općina i gospodarskih subjekata koji su pomagali svoju brigadu tijekom rata, zasigurno ne bi bilo Istre i Hrvatske kakva je danas ili kakva će biti sutra.

S ponosom smo tijekom razgovora podsjetili Predsjednika o priznanjima istarskoj ratnoj postrojbi; o tome kako je 119. brigada Hrvatske vojske za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu od Predsjednika RH odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog, o dodjeli najvišeg istarskog godišnjeg priznanja Grba Istarske županije, imenovanja ulica i trgova u nekoliko istarskih gradova imenom postrojbe, zahvalnicom općine Rakovice za sudjelovanje u obrani i oslobađanju općine, te odlukom Vlade Republike Hrvatske koja je na sjednici održanoj u Puli 13. rujna 2018. godine odlučila o preimenovanju poligona na Rtu Kamenjak u Premanturi (Općina Medulin) u “Poligon 119. brigade Hrvatske vojske”.

Ponosan na izniman uređivački i nakladnički poduhvat urednik Monografije informirao je Predsjednika i njegove suradnike da ćemo u prigodi 30. obljetnice, zahvaljujući razumijevanju Istarske županije, gradova i općina s područja mobilizacijskog razvoja brigade, te financijskoj potpori usuglašenoj kroz Upravni odjel za kulturu i zavičajnost IŽ, izraditi, izdati i promovirati monografiju „119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991. - 1995.“, kao recenzirano znanstveno djelo koje će iscrpno i sveukupno razmotriti ustrojstvo, ratni put, identitet i poratno razdoblje 119. brigade HV, čuvajući sjećanja na poginule ranjene i oboljele suborce.

Dvjesto primjeraka monografije bit će prevedeno i na talijanski jezik, posebice u svijetlu činjenice da su brojni pripadnici brigade bili iz talijanske nacionalne zajednice, ali i ostalih etničkih manjina, te da je u dijelu gradova i općina Istarske županije ravnopravno korištenje jezika i pisma talijanske nacionalne manjine.

Svečano i emotivno, slaveći život, s pijetetom prema onima koji su u temelje Domovine utkali sebe vjerujući u bolju Hrvatsku, prisjetili su se tijekom razgovora, ključni akteri ratnog razdoblja brigade, svekolikih izazova tijekom njenog osnutka, izgradnje identiteta i cjelovitog ratnog puta 119. brigade Hrvatske vojske kao svjedočanstva o stvaranju i obrani hrvatske države voljom hrabrih pojedinaca, te sedmorice poginulih i osamdeset ranjenih i oboljelih suboraca, vjerujući da su svakome od nas u tim trenucima navirala sjećanja koja se nikada ne smiju zaboraviti ili ignorirati.

Upoznali smo Predsjednika i o okupljanju razvojačenih pripadnika brigade i djelovanju kroz mirnodopsku veteransku udrugu gdje, pored ostalih aktivnosti, mi dragovoljci i veterani 119. brigade HV promičemo daljnju izgradnju pravednijeg društva i stvaranje boljih uvjeta za život svih hrvatskih državljana, kao što smo u Domovinskom ratu branili i obranili temeljne nacionalne interese.

U prigodi obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe 7. rujna 2021. godine, predsjednik Kluba pozvao je Predsjednika RH na Svečanu akademiju u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, koju ćemo organizirati u suradnji, i uz pomoć, grada Pule. Za trajnu uspomenu na ovaj susret predsjednik Kluba Roberto Fabris poklonio je predsjedniku Milanoviću plaketu 119. brigade HV i primjerak knjige „Istra u Domovinskom ratu“.

U zaključku razgovora i prigodnog susreta, čime je započeto ovogodišnje obilježavanje 30. obljetnice osnutka, predstavnici 119. brigade HV i Predsjednik RH složili su se kako smo kao narod u teškim povijesnim trenucima tijekom Domovinskog rata pokazali da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom za stvaranjem slobodne i demokratske države, možemo svladati sve teškoće, pa tako i danas, kad izgrađujemo domovinu za buduće naraštaje, moramo pokazati da smo zemlja snažnih i odlučnih ljudi jer takvi jesmo. Dane „ponosa i slave“ 119. brigade HV koje smo ovim susretom evocirali, predstavljaju povijesni memento jednog naraštaja i njihova doživljaja dijela vojne i ratne povijesti Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa