PULA

Otvorena izložba Yakishime: Metamorfoza zemlje

0

U Muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli otvorena je izložba Yakishime - Metamorfoza zemlje, a prisustvovali su japanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Izložba stavlja naglasak na tehniku izrade keramičkog posuđa pod istim imenom - yakishime - a podrazumijeva zagrijavanje nelakirane gline na jakoj vatri s varijacijama intenzivno visokih temperatura. Iako je jedna od najosnovnijih tehnika proizvodnje keramike, yakishime se razvila u različitim smjerovima unutar Japana.

Ravnatelj Komšo je izrazio zadovoljstvo što nekoliko mjeseci nakon izložbe „NINGYO - Umjetnost i ljepota japanskih lutaka“, koju je posjetilo više od dvije tisuće ljudi, Sveta Srca imaju prilike ugostiti novu izložbu, ponovno u suradnji s Veleposlanstvom Japana.

- Izložba koju danas predstavljamo je, također, plod rada Japanske Fondacije čije je svrha promicanje Japana i japanske kulture i tradicije po cijelom svijetu. Ovo je prvo gostovanje izložbe u Hrvatskoj, a dolazi nam iz Rusije, odnosno St. Peterburga. Izložba je originalno trebala biti postavljena u Sisku, međutim zbog razornog potresa krajem prosinca, to nije bilo moguće. Izložba je prvi put realizirana 2016. godine, a nakon toga putuje svijetom, kazao je Komšo.

Veleposlanica Japana zahvalna je AMI što je spremno prihvatio ovu izložbu i još jednom pokazao izvrstan smisao za njeno postavljanje.

 

- Pula je drevni grad s bogatom i dugom poviješću koja seže do Rimskog doba što ju čini posebno dobrim odredištem za ovu izložbu jer yakishime odražava dugotrajnu tradiciju koja premošćuje nekoliko stoljeća. Izložba je stigla iz Rusije, a nakon Hrvatske, odlazi u Azerbajdžan. Sam naziv yakishime dolazi od dvije riječi, yaki što znači paliti i shime što znači zatvoriti, pojasnila je Nj. E. dodajući kako izložba osim svakodnevnih predmeta, poput tanjura i šalica, prikazuje i posebne predmete koji se koriste u ceremoniji čaja ili ikebani, japanskim cvjetnim aranžmanima. Poseban dio izložbe je, pak, posvećen radovima suvremenih umjetnika i njihovom poimanju yakishimea.

Zamjenica župana Ćakić Kuhar uputila je pozdrave u ime župana Radina i svoje osobno, a Nj. E. zaželjela je dobrodošlicu u Istru.

- U ovim teškim vremenima izložba nam pruža priliku da upoznamo jednu daleku zemlju - Japan, zemlju izlazećeg Sunca i njezina iznimna bogatstva. I mi u Istri čuvamo i njegujemo našu tradiciju i našu kulturnu baštinu jer držimo kako upravo u vremenima globalizacije i tehnološkog napretka, kultura osigurava posebnost u svijetu. Uz to što čuvamo svoje, isto tako držimo i do drugih kultura i tradicija, jer nas kultura spaja i stvara mostove među narodima, državama i ljudima, naglasila je zamjenica.

U ime Grada Pule prisutnima se obratila i zamjenica Puh Belci, kojoj je izuzetno drago što se Pula još jednom našla na karti ovako važnih egzibicija, čime opravdava naziv i status Grada kulture. - Naše Puležanke i naši Puležani imat će prilike uživati u umjetnosti Japana i sigurna sam da ćemo još jednom potvrditi prijateljstvo Japana i Grada Pule, koji je pobratimljen s japanskim gradom Hekinanom. Kao što je bila jako dobro posvećena prethodna izložba japanskih lutaka, vjerujem kako će i ova pronaći prave ljubitelje Japana, poručila je Puh Belci.

Članica Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Istre i voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela Đeni Gobić-Bravar, inače velika ljubiteljica Japana, istaknula je da je ova izložba uvelike različita od one prethodne. Prema njezinim riječima, prikazuje se keramika kroz stoljeća, od samih početaka u 4. stoljeću pa sve do današnjih dana, iako su najraniji periodi prikazani kroz fotografije, dok se originali čuvaju u muzeju. Za posjetitelje će izložba biti otvorena od subote, 13. veljače svakim danom od 11 do 18 sati. Izložbu Yakishime: Earth Metamorphosis (Yakishime: Metamorfoza zemlje) realizira Arheološki muzej Istre u suradnji s Veleposlanstvom Japana i Japanskom Fondacijom.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI RADNIK / KUHINJSKA RADNICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / SERVIRKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

OPERATER/KA NA STROJEVIMA

Do: 31.08.2021.

ŽMINJ, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODITELJ/ICA PRODAJE I DIZAJNA

Do: 31.08.2021.

NOVA VAS, ISTARSKA ŽUPANIJA