Demokrati Istre oglasili se priopćenjem o Kaštijunu

0
Kaštijun
Kaštijun

Demokrati Istre oglasili su se 9. veljače priopćenjem o Kaštijunu. Priopćenje prenosimo u potpunosti.

„Izjavom da je Kaštijun primjer koji ostali trebaju slijediti, ministar Čorić dao je do znanja s koje strane IDS-u puše vjetar u leđa, kada svim silama brani ovaj neuspješan i opasan projekt. Očito je i on, kao i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je isto to izjavio pred nešto više od mjesec dana, jako slabo informiran o Kaštijunu i njegovom radu, ili, što je vjerojatnije, ovakvim izjavama nastoji prikriti svoje pogreške.

Centar je započeo s radom 2018. godine i to s 400 neotklonjenih nedostataka, te je neovisno o tome dobio uporabnu dozvolu. Od samog početka rada, iz Kaštijuna se počeo širiti nesnosan smrad, miris truleži i ustajalog smeća, što su tada iz Uprave objasnili mnogo većom količinom otpada od one količine za koju su postrojenja projektirana.

Centar je projektiran za 90 tisuća tona, dok je 2019. godine u Istri nastalo 150 tisuća tona otpada, što jasno govori da je ŽCGO Kaštijun podkapacitiran od početka svog rada, i kao takav predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. Stoga je nužno hitno smanjiti količine organskog otpada u komunalnom otpadu tako da se isti selektira na kućnom pragu, te obrađuje u kompostanama. To se odnosi i na otpad iz restorana i hotela. Naglašavamo, nužno je povećati selektiranje, tj. odvajanje otpada.

Po pitanju Kaštijuna, promašeni su i lokacija i tehnologija. Centar ovakvih gabarita i namjene, trajno je narušio čistoću prirode i krajolik u njegovoj okolici, a uz to ugrožava djelatnosti kojima se bavi većina stanovništva u bližem okruženju (turizam, poljoprivreda). Stoga je ovakva izjava ministra gospodarstva i održivog razvoja još jedna pljusta u lice svih mještana koji žive u okolici Centra, i koji se učestalo žale na smrad i zagađenje s Kaštijuna i s apsolutnim pravom žive u strahu za svoje zdravlje i budućnost svoje djece!“, stoji na kraju priopćenja Demokrata Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa