Iz tiska izašao novi svezak Barbanskih zapisa

0
S desna na lijevo: prof.dr.sc. Slaven Bertoša gl.urednik zbornika, prof. Iva Kolić predsjednica Katedre Čakavskog sabora Barban ; dr.sc. Samanta Paronić mag.kulture i turizma Paolo Batel potpredsjednik Katedre Čakavskog sabora Barban
S desna na lijevo: prof.dr.sc. Slaven Bertoša gl.urednik zbornika, prof. Iva Kolić predsjednica Katedre Čakavskog sabora Barban ; dr.sc. Samanta Paronić mag.kulture i turizma Paolo Batel potpredsjednik Katedre Čakavskog sabora Barban

U prosincu 2020., u nakladništvu Općine Barban i sunakladništvu Katedre Čakavskog sabora Barban, iz tiska je izašao novi, redom osmi, svezak „Barbanskih zapisa“, zbornika sa znanstveno-stručnog skupa „Barban i Barbanština od prapovijesti do danas“ održanoga u Barbanu 21. i 22. veljače 2019. Na 266 stranica predstavljeno je 13 autora s isto toliko barbanskih, kronološkim redoslijedom poredanih, tema.

 

Teme su raznolike, a obuhvaćaju vremensko razdoblje od kraja XIII. stoljeća pa sve do suvremenoga doba, a prvenstveno su povijesne tematike, pa tako u „Barbanskim zapisima“ čitatelj može nešto više saznati o Barbanu u Istarskom razvodu, fragmentima iz povijesti Sutivanca od srednja vijeka do današnjih dana, Bastijanićima-Čekutima iz Barbana, dvjema rakljanskim oporukama (iz XVI. i XVII. stoljeća), maslinarskome izumu Petra Stankovića, fragmentima iz njegove rukopisne ostavštine, ognjištima obitelji Stanković, demografskim kretanjima na Barbanštini tijekom Prve austrijske uprave, smrtnosti rodilja na Barbanštini u XIX. stoljeću, Brajši Rašanu i njegovu dobu, Balotinim Piranežima odnosno obitelji Pet(t)ener, doprinosu Bože Milanovića u svjetlu preteče Petra Stankovića, ali i o pjesničkoj čakavštini Živke Kancijanić, jedinoj lingvističkog temi u zborniku.

Prvi memorijal Petra Stankovića „Barban u srcu“ održao se prije punih 10 godina, 2011., u želji da se obilježi život i djelo jedne od najznačajnijih ličnosti istarske povijesti prve polovice XVIII. stoljeća, barbanskoga kanonika i istarskoga polihistora Petra Stankovića, da bi se godinu dana kasnije započelo i s organizacijom znanstveno-stručnoga skupa s red. prof. dr. sc. Slavenom Bertošom kao njegovim glavnim urednikom.

U namjeri da se obilježi datum Stankovićeva rođenja (24. II. 1771.), skup se redovno održavao krajem veljače, no ove je godine, sukladno epidemiološkim prilikama i mjerama Stožera civilne zaštite RH, odgođen za 29. i 30. travnja, kao i predstavljanje osmoga sveska pripadajućeg mu zbornika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa