Kršćanska sadašnjost objavila novu knjigu Josipa Grbca

0

Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu, Hrvatski vremeplov. Teološko-etička promišljanja o hrvatskoj zbilji. Autor Josip Grbac, svećenik i redoviti profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Teologija u Rijeci, u djelo je sabrao kolumne koje je više od jednog desetljeća pisao u dva katolička mjesečnika: u obiteljskoj reviji Kana, pod naslovom Pitanje sadašnjega trenutka i u glasilu Porečko-pulske biskupije Ladonja pod naslovom Aktualno. Otuda i naslov knjige Hrvatski vremeplov, koji u prenesenom smislu znači plivanje kroz vrijeme hrvatske zbilje.

Sadržaj kolumni nije isključivo teorijsko teološko i etičko promišljanje, neovisno o vremenu u kojem se događa, nego pokušaj primjene teoloških i etičkih sadržaja i naputaka u konkretnom trenutku i na pitanja i probleme koji se u tim trenucima događaju u Hrvatskoj, Europi i svijetu, kako u društvu tako i u Crkvi.

Kada teolog i etičar pristupi kritičkom promišljanju o zbivanjima u Hrvatskoj, Europi i svijetu kroz relativno dugo razdoblje, on nužno svoje zaleđe ima u Riječi Božjoj i kršćanskoj etici koja nastoji tu Riječ uprisutniti u praksi. Riječ Božja i kršćanska etika jesu ključ kritičkog pristupa.

Cilj je ove knjige olakšati kršćaninu odluku kako se, kao kršćanin, postaviti u odnosu na mnoga zbivanja u hrvatskom društvu jer on nije i ne smije biti pasivni promatrač zbivanja oko sebe.

Knjiga je satkana od čak XVI. poglavlja na 603 stranice, a tematske okosnice nekih od njih su, primjerice, Crkva, vjera i društvena stvarnost, Obitelj – problem ili bogatstvo?, Grijeh nasilja, Društvena etika, Europa i etička pitanja, Ekologija, Bioetičke teme. Osvrnuo se i na rodnu Istru pa tako pretposljednje poglavlje nosi naziv Istra i njezini velikani.

U ovom iscrpnom djelu čitatelj će pronaći pravo vrelo i dalje aktualnih društvenih, političkih, etičkih pitanja, a knjigu se može potražiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili web knjižari.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RECEPCIONAR / RECEPCIONARKA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / SERVIRKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODITELJ/ICA PRODAJE I DIZAJNA

Do: 31.08.2021.

NOVA VAS, ISTARSKA ŽUPANIJA