Grad Poreč pomaže poljoprivrednne udruge

0

U cilju jačanja poljoprivrede kao jedne od strateških djelatnosti Grada Poreča, a temeljem Odluke o načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz gradskog proračuna za 2021. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata organizacija civilnog društva u području poljoprivrede, porečki Upravni odjel za opću upravu i gospodarstvo i ove je godine raspisao Javni natječaj za financiranje programa i projekata organizacija civilnog društva u području poljoprivrede. Radi se o natječaju koji Grad objavljuje svake godine, a koji rezultira projektima usmjerenim promociji lokalne poljoprivrede, edukacijama, i novim sadržajima za Poreč i Poreštinu.

 

Udruga pčelara Nektar Poreč

Tako je, primjerice, Udruga pčelara ˝Nektar˝ Poreč kroz svoj rad duži od 30 godina okupila veliki broj pčelara na području Poreštine. Broji oko 60 članova, a najvažniji su ciljevi udruge okupljanje pčelara, skrb o njihovim interesima te razvijanje međusobnog povjerenja i suradnje. Sufinanciranje rada udruge od Grada Poreča ukazuje na porast broja registriranih pčelara za 20%, a neki od važnijih projekata koji se provode su edukacije pčelara Udruge Nektar, skidanje rojeva u gradu i okolnim mjestima, pomoć pčelarima za prehranu pčela u nedostatku hrane u prirodi, te nabava pčelarske opreme i košnica. Posebno se ističe suradnja sa Srednjom školom Mate Balote iz Poreča i edukacija mladih pčelara, kao i postavljanje prvog urbanog pčelinjaka u naselju Mate Balota, koje će ovoga proljeća biti napučen rojem pčela i tako im pomoći u njihovom razvitku, a kod građana osvijestiti važnost uloge pčela u funkcioniranju prirode. Pčelari su ove godine organizirali i humanitarnu akciju prikupljanja meda „Od srca, tvoj pčelar“, u kojoj jepodijeljeno 230 teglica meda porečkim vrtićima i Domu za starije i nemoćne osobe Poreč.

Udruga Bio Istra

Udruga BIO ISTRA - Udruga za promicanje održivog razvoja i kvalitete života prepoznata je u lokalnoj zajednici kao dobar organizator zajedničkih nastupa poljoprivrednih proizvođača, te dobar koordinator volontera. Udruga u suradnji s Gradom Porečom sustavno provodi program  EKOSFERA POREČ. Iz tog su programa u protekle dvije godine proizašla dva prepoznatljiva projekta za Poreč: "EKOSFERA Poreč grad koji miriše, miriše na još" i „EKOSFERA Poreč - Putem ružmarina“, usmjereni osmišljavanju oaza mediteranskog bilja po Poreču.

Udruga Agro Poreč

Zaključno, Udruga Agro Poreč od 1996. godine svojim djelovanjem nastoji pomoći poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Poreča s ciljem očuvanja poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja radne snage te očuvanja ruralnog područja. Uz sufinanciranje Grada Poreča naručuju i dijele sadni materijal (lozni cjepovi, masline  i voće), promoviraju vinare i maslinare na manifestacijama, sajmovima i putem različitih medija. Udruga je registrirani održivač sorte maslina Porečka rosulja te je održava, razmnožava i dijeli poljoprivrednicima i formira matične nasade za daljnju proizvodnju. Također, organizatori su Nacionalnog šampionata u rezidbi maslina koji je do sada održan 10 puta, kao i Tekućeg zelenog zlata Istre koje se održava 25 godina u suradnji s ostalim udrugama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa