Massimo obilježava 30 godina uspješne glazbene karijere

0
Massimo
Massimo

Iako početkom osamdesetih tadašnja jugoslavenska rock publika još nije znala za Massima Savića, barem njen veći dio, mi labinski srednjoškolci, koji smo nešto pokušavali svirati sa svojim bendovima, jako smo dobro znali tko je on i njegov bend Dorian Gray. Svi smo mu se divili jer je učinio ono o čemu smo u to vrijeme i mi maštali – otići u Zagreb, osnovati bend i postati poznat. Naime, u to vrijeme nije bilo interneta, My Spacea i YouTubea i da bi netko uopće znao za vaš bend trebala vam je vraška sreća da vas zapazi neki od tadašnjih rock kritičara i napiše o vama par crtica u Poletu, Studentskom listu ili Đuboksu.

Massimo i njegov Dorian Gray u tome su uspjeli i svi smo s ponosom čitali o tome jer je bio iz Labina, odnosno Raše. No, tek su rijetki znali kakva mu je glazba. A onda mi je Nihad Sokoljaković iz Raše, bubnjar mog tadašnjeg benda Trokut na Klavir, jednog dana donio kazetu (u to vrijeme nije bilo CD-a) s demo snimkama Dorian Graya. To je, uz Katarinu II (kasnije Ekatarinu Veliku) i Disciplinu kičme bilo nešto najuzbudljivije što sam do tada čuo na jugoslavenskoj rock sceni. Bilo je tu utjecaja Talking Headsa, Briana Ferrija, Davida Boviea, Gang of Foura, Davida Sylviana…, svega onoga što sam i sam tada slušao. Rijetko sam kada, ni prije ni poslije, doživio slično uzbuđenje nakon prvog slušanja nekog demo ili studijskog albuma.

Na moju žalost, većina tih pjesama kasnije je u postupku produkcije njihovog prvog albuma „Sjaj u tami“ izgubila nešto od te energije, ali stil je ostao prepoznatljiv. Da nikada nisam čuo demo snimke Doriana Graya njihov prvi album bih vjerojatno slušao s istim uzbuđenjem, ali žal za energijom prvih snimaka zauvijek je ostao.                               

„Sjaj u tami“ je izdan 1983. godine, pa Massimo ove godine slavi 30 godina uspješne glazbene karijere. Ovaj lijepi jubilej obilježit će dvama rasprodanim koncertima u zagrebačkoj Tvornici, 14. i 15. veljače, a nedavno je u istom prostoru otvorena i izložba fotografija i drugih dokumenta iz razdoblja Dorian Graya.    

Massimo Savić je odrastao u Raši te je uz Marijana Miletića Geca i Maura Černjula Movu već u srednjoj školi slovio kao najbolji gitarist na Labinštini. Danas vjerojatno tek rijetki znaju da je on i izvrstan gitarist. Nakon drugog razreda srednje škole odlazi u Zagreb i početkom 80-ih godina osniva Dorian Gray. Kultni status koji su imali u zagrebačkim klubovima nije promaknuo lovcima na talente iz tadašnjeg Jugotona, pa ubrzo izdaju prvi album, a kao najava snimljen je single „Sjaj u tami“ (obrada pjesme Walker Brothersa), koji ubrzo postaje općejugoslavenski hit. Osim po visokim produkcijskim standardima, prvi album Doriana Graya ostat će upamćen i po izvrsnom omotu koji je napravio dizajnerski duo Bachrach-Krištofić.

Nakon uspjeha prvog albuma Massimo i Dorian Gray svoj drugi album snimaju u Švedskoj, u studiju Sunne Fergea. Drugi album je također bio uspješan, ali nakon toga bend se razilazi i Massimo nastavlja sa samostalnom karijerom, koja uz razne uspone i padove traje do danas. Nakon lutanja s raznim pjesmuljcima Zrinka Tutića i sudjelovanja na Dori, Massimo se u posljednje vrijeme vratio standardima koje je sam postavio prije gotovo tri desetljeća i koji je imao niz sljedbenika, a od kojih je najpoznatiji Urban. (Nenad Čakić)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA