MEDULIN

Potpisan Ugovor o gradnji Parka povijesti Banjole

1
Goran Buić i Darvin Žufić
Goran Buić i Darvin Žufić

U vijećnici Općine Medulin potpisan Ugovor o gradnji Parka povijesti u naselju Banjole, koji se financira iz projekta: Historic -  Heritage for Innovative and Sustainable Tourist Regions in Italy and Croatia. Ugovor su potpisali načelnik Općine Medulin, Goran Buić i direktor tvrtke Vladimir Gortan Darvin Žufić. Vrijednost ugovora je 2.671.769,50 kn, rok izvođenja radova je 60 dana, a Park će se graditi i opremati po projektu Alter Lego Studio uz stručni nadzor tvrtke Primum Ing.

Načelnik Goran Buić istaknuo je kako će Park povijesti Banjole predstavljati tzv. muzej/galeriju na otvorenom u kojem će se predstaviti kulturna, povijesna i prirodna baština cijele Općine Medulin, svih njezinih naselja. Park se uređuje u Banjolama, na površini u blizini Društvenog doma Banjole, ispred restorana Izletište. Protezati će se na površini od okvirno 970 m2.

 

Cilj kreiranja parka je kreiranje dodatne turističke ponude za sve turiste i posjetitelje Općine Medulin te podizanje svijesti lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja kulturnog naslijeđa kao i popularizacija kulturne baštine uz edukaciju lokalnog stanovništva, osobito djece i mladih o zavičajnoj baštini vlastite lokalne zajednice.

Prostor parka urediti će se, u suradnji sa stručnom suradnicom na projektu Kristinom Džin, kao šetnja kroz povijest Općine Medulin, a konceptualno uređenje parka bazira se na tzv. insulama (panoima) od kojih svaka predstavlja zasebnu tematiku, a ukupno će ih u parku biti šest:

Četiri  insule će predstavljati  četiri vremenska perioda (prapovijest, antiku, ranokršćanstvo i srednji vijek). Jedna insula prikazati će podmorje sa arheološkim nalazima i brodolomima. Jedna insula će se urediti kao mediteranski vrt s karakterističnim biljem. U parku će se nalaziti će i edukativna te urbana oprema (koševi, klupe, stalci za bicikle, rasvjeta, hortikultura, pergole za hlad itd.) te dva montažna objekta: Info punk te multifunkcionalni montažni objekt za edukacije ili multimediju.

Park će u potpunosti biti prilagođen osobama s invaliditetom te osobama sa slabijom pokretljivosti kao i slijepim i slabovidnim osoba na način da će sadržaj sadržavati Barilleovo pismo i/ili čak i zvučne interpretacije. Sav sadržaj biti će na stranim jezicima. Darvin Žufić izrazio je zadovoljstvo što je u postupku javne nabave odabrana ponuda tvrtke Vladimir Gortan, te istaknuo da je tvrtka spremna u relativnom kratkom roku za izvođenje, dovršiti izgradnju. Radovi će početi već idućeg tjedna, te bi Park trebao biti otvoren prije početka turističke sezone, pružajući još jednu dodatnu ponudu mještanima i posjetiteljima Općine Medulin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa