Silvano Bartolić iz Fuškulina vodi uspješan OPG, ali ima još jednu dužnost

0
Silvano Bartolić
Silvano Bartolić

U Fuškulinu, na tri kilometra od mora i oko sedam od Poreča, obitelj Bartolić vodi uspješan OPG San Rocco. Ponosi se svojim mladim maslinicima na kojima je šesto maslina starosti od pet do deset godina. Uzgajaju se na tradicionalan način, bez korištenja prekomjernih kemijskih sredstava, a plodovi se beru ručno krajem listopada i početkom studenog te istoga dana prerađuju "na hladno". Prvi čovjek OPG-a je Silvano Bartolić. Ujedno je i potpredsjednik udruge Istarska web tržnica (IWT).

* Imate OPG, ali ste i potpredsjednik udruge Istarska web tržnica. Čime se ona bavi i kako teče povezivanje 'zelene' Istre s virtualnim svijetom?
- Vlasnik sam malog OPG-a San Rocco kojeg je osnovao još moj nono, prije više od 100 godina. Na nešto više od 6,5 hektara bavim se maslinarstvom i cjelogodišnjim uzgojem sezonskog povrća.

Početkom 2015. godine Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča pokreće međunarodni projekt DWT koji vodi dr. sc. Milan Oplanić. Uključujem se u taj projekt od samih početaka, jer vidim budućnost u novim tehnologijama plasmana i prodaje poljoprivrednih proizvoda. Internet prodaja bila je velika novost našim sugrađanima i malo su bili skeptični, što se tiče kupovine povrća preko neta. Godinu dana kasnije, kreće se u osnivanje udruge IWT, s ciljem okupljanja malih OPG-a, njihove prezentacije i zajedničkog izlaska na lokalno tržište.

U suradnji s Gradom Porečom, TZ-om Poreč, TZ-om Vrsar, TZ-om Funtana i kampom „Polidor“ omogućeno je članovima da prodaju vlastite proizvode na feštama i manifestacijama koje udruga organizira. Udruga danas broji oko 40 članova.

* Što najviše uzgajate na Vašem OPG-u?
- Proizvodim sezonsko povrće koje samostalno prodajem na porečkoj tržnici i manifestacijama, tu je Ekstra djevičansko maslinovo ulje na koje sam posebno ponosan. Njegovu kvalitetu dokazuju mnoge osvojene nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Najvažniji je rimski vodič „Flos Olei“ koji već četvrtu godinu za redom Istru proglašava najboljom maslinarskom regijom u EU.

 

* Imaju li žene, po Vašem mišljenju, posebnu ulogu u seoskom domaćinstvu i kakva mora biti dobra seoska gospodarica?
- Danas žene zauzimaju posebno mjesto u obiteljskom gospodarstvu, svakim danom sve je više žena nositeljica OPG-a. Hvalevrijedan dokaz tome je tajnica naše udruge mag. ing. agr. Ana Čehić, koja svoje stečeno znanje svakodnevno primjenjuje na obiteljskom gospodarstvu s roditeljima.

* Dojam je da se Istra dosta posvećuje turizmu i ruralnom razvoju. Kakav je Vaš osobni stav prema industriji, radnicima i tvornicama općenito?
- Turizam je jedna od važnih grana hrvatske ekonomije i osobno smatram da industriji nije tu mjesto. Male pogone, koji proizvode određene proizvode za potrebe turizma, treba poduprijeti i time osigurati radna mjesta van turističke sezone. Poduprijeti ruralni razvoj i plasman proizvoda kroz turizam.

* Ne čini li Vam se da je ova situacija s koronom nekako poštedjela poljoprivrednike, odnosno da su oni relativno dobro prošli u cijelom tom metežu?
- Ova korona situacija pokazala je da nije moguće živjeti samo od turizma. Cjelokupna poljoprivredna proizvodnja Istre plasira se kroz turizam. Istarski poljoprivrednici relativno su dobro prebrodili ovu krizu, uspjeli su kako-tako prodati svoju proizvodnju... Opstati... Održati gospodarstvo… Nadamo se boljoj turističkoj sezoni. 

* Imate li obitelj ili neki hobi? Ostaje li Vam vremena za slobodne aktivnosti?
- Nemam baš puno slobodnog vremena, jer ljeti se radi 18 do 20 sati, a zimi je malo sporiji tempo, pa se ode s ekipom na manifestacije i poneki izlet. (Razgovarao: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa