Ispovijest Puljanke: 'I moj sin imao je kobni sindrom'

0
Foto: 24sata/HRT
Foto: 24sata/HRT

Ne mogu uopće opisati tugu koju sam osjetila čim sam pročitala vijest da je zbog multiorganskog upalnog sindroma,kao posljedice koronavirusa preminuo 11-godišnji dječak. Duboko suosjećam s roditeljima preminulog djeteta i nema te riječi utjehe u ovom trenutku. Svijet se u tom trenutku sruši, utihne. Čim sam ugledala vijest,čvrsto sam zagrlila svog dječaka i privila ga uz sebe te pomislila koliko sam sretna što je on tu sa mnom i što je živ, kazala je potresena novinarka HRT-a, Jasminka Kalčić (49) iz Pule, čiji je devetogodišnji sin krajem prošle godine prebolio MIS-c, multisistem inflamantorni sindrom, i to nakon što je bez simptoma prebolio covid, piše 24sata iz kojeg u nastavku prenosimo dio članka.

Njezin Petar je prvo dijete u Istri i Primorju i jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji je imao MIS-c,a koji i danas osjeća posljedice. Jasminka se nerado prisjeća proživljene traume, neizvjesnosti,straha, borbe za goli život svog djeteta kojeg će i dalje liječnici redovito pratiti kroz dvomjeečne kontrole u riječkoj bolnici. Međutim, svojim proživljenim iskustvom želi pomoći roditeljma da obrate pozornost na simptome koji se u tom slučaju javljaju, sušaju svoj instinkt i učine sve kako do ovakvih fatalnih posljedica ne bi došlo.

Priznaje kako je u vrijeme teške agonije imala veliku potporu kolegica novinarki koje su ju povezale sa svojim prijateljicama,vrhunskim liječnicama u Londonu i Danskoj. One su infektologinje koje su putem društvenih mreža primile fotografije Jasminkinog djeteta zajedno sa opisanim simptome te reagirale i uputile ju da bi to mogao biti taj sindrom.

"Tada sam prvi puta u životu čula za MIS-c sindrom. Išla sam "guglati", što prvo čovjek napravi a liječnici baš i ne vole. Međutim, kada je nepoznata stvar u pitanju, to jednostavno moraš napraviti. Informirajući se preko interneta vidjela sam djecu u SAD-u koja su slično izgledala kao moje dijete i kada sam pročitala simptome i dublje razmislila, rekla sam sebi "Ajmo Bože" napraviti taj test na antitijela, bez obzira što je moje dijete dva puta bilo negativno na koronavirus. Liječnici su me na koncu poslušali, napravili test na antitijela i to je jedini način da se nađe multiinflamantorni sindrom. Tek tada su znali kako moje dijete liječiti", rekla je.

Dodaje da je točno da kawasaki sindrom koji je godinama poznat u medicini ima slične simptome kao taj sindrom, ali nije ista stvar i postoje razlike.To liječnici znaju. Liječenje je hvala Bogu slično, imunoglobulinima. Upitno je kroz godinu dana, koliko će se djeca oboljela od MIS-c pratiti kroz kontrole kao i moj Petar, može li se, ako se nema dijagnoze sindroma,pratiti na isti način kao dijete oboljelo od kawasakija. Preporučujem kao majka svima koji sumnjaju, koji prolaze slično što sam i ja prošla, da posumnjaju i reagiraju. Živimo u covid dobu. Najlakše je napraviti taj test, pa ako je negativan-odlično! Dalje se onda rade pretrage na razne na viruse, kawasakije...na štogod"ispričala je. Međutim, ako je test na antitijela pozitivan a dijete je prije toga bilo negativno na covid, tek tada se ima ispravna dijagnoza koja je, kaže, na žalost još uvijek "enigma", piše 24sata.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK/RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA