Ovim poljoprivrednicima iz Kaldira uspjelo je nešto jako zahtjevno

0
Tarcizio Laganis i Klaudija Cortoloman Laganis
Tarcizio Laganis i Klaudija Cortoloman Laganis

„U hrvatskoj seljak je doslovce bačen na koljena. Veliki centri su kao hobotnica ugrabili veliki dio tržišta na koje se plasira nekvalitetna hrana“, kazao nam je Tarcizio Čižo Laganis, poljoprivrednik iz Kaldira s kojim smo nakratko porazgovarali o njegovom poslu.

Biti poljoprivrednik danas u Hrvatskoj je teško, smatra Laganis ali njemu i njegovoj supruzi Klaudiji Cortoloman Laganis to je stil života, kojeg ne bi mijenjali ni pod koju cijenu.

„Priroda nam je sve. Smatramo da je čovjek ono što jede. Cilj nam je educirati ljude, pomoći im, informirati ih, da kupuju od malih OPG-a. Da znaju kako se proizvodi određeni proizvod“, kazao nam je Laganis kojemu pored supruge pomaže i sin, inače informatičar.

„Spoj obitelji i poljoprivrede je nešto najljepše, ali i najteže. Pogotovo ako vam uspjeh ovisi od gledanja u nebo. Jer morate biti svjesni da samo jedna tuča može uništiti godišnji urod. Današnje mlade generacije se sve više koriste informatikom, pa tako i naš sin nama pomaže da uz pomoć interneta dođemo do većeg broja konzumenata našeg voća“, ispričao nam je Tarcizio na čijem se OPG-u, kao i kod ostalih Kaldiraca, može pronaći izvrsno voće. Ipak, u svom voćnjaku ima jednog posebnog ljubimca.

 

„Jako smo ponosni što uspijevamo već više od deset godina proizvest jagodu na bijeloj zemlji, što zahtijeva velika ulaganja i trud. Ponosni smo i kad na dan OPG-ova ljudi dođu kod nas i naberu sami jagoda i trešanja – besplatno. Također, lanjske smo godine on-line kuhali marmelade tijekom cijele sezone i te marmelade su naši kupci dobili besplatno na našem prodajnom mjestu u Puli i u dostavi. Jedini uvjet je bio donijeti praznu teglicu. Odaziv je bio jako velik. Naše kupce smatramo kao članovima obitelji, oni su nam najveća podrška“, zaključio je Čižo i dodao da se trude svake godine uvesti nešto novo u ponudu pa tako i ove godine svojim kupcima spremaju iznenađenja. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa