'staklo ne oprašta'

Porečki staklari Pino i Ivan u poslu su više od četrdeset godina

0
Ivan i Pino Bratulić: staklarstvo s oca na sina
Ivan i Pino Bratulić: staklarstvo s oca na sina

Pino i Ivan Bratulić iz porečkog obrta Staklar Pino dobro su poznati svojim sugrađanima, ali i brojnim drugim Istranima koji su imali nesreću da im kamen ili lopta dolete na prozor. Staklarsko-trgovački obrt Pino nastao je 1976. godine u prostoru od 15 kvadratnih metara.

„U počecima, vlasnik obrta moj otac Pino Bratulić bavio se isključivo rezanjem stakla i reparaturama razbijenih prozora, a s vremenom je počeo održavati hotele na Poreštini. Na tržištu smo već 40 godina, a ključ uspjeha je konstantno ulaganje u nove tehnologije. Danas obrt može ponuditi razne obrade stakla, dekoracije i sigurnosna stakla, koja se koriste za tuš kabine i staklene ograde“, ispričao nam je Ivan.

* Preuzeli ste obrt od Vašeg oca Pineta. Koliko je činjenica da Vam je otac bio staklar utjecala na Vaš odabir zanimanja, odnosno posla?
- To što mi je otac staklar definitivno je jako utjecalo na to da i ja to postanem. Nekad su obrti bili u sklopu kuće, pa tako i naš, tako da je staklo dio mog djetinjstva. Uopće se  ne mogu sjetiti kad sam prvi put porezao ili izbrusio moje prvo staklo, jer je to bilo 'pod normalno'.

Bolje reći da ne možeš, nego izazivati sreću

* Koja su Vaša prva sjećanja iz djetinjstva vezana uz staklarstvo?
- Događaji koji su mi ostali u sjećanju su svakako radnici koji su prolazili kroz našu kortu, jer se u toj korti nalazila brusna traka za brušenje stakla i mala bušilica za staklo. Kako sam rekao, radiona je bila u sklopu kuće.

* Jeste li se nekad porezali? Koliko je taj posao opasan?
- Posao nije opasan ako se sa staklom pravilno postupa i radi smireno. Staklo ne oprašta, zato je jako bitno da se poslovi rade u skladu s mogućnostima koje imaš. Dakle, ako nemaš logistiku za obraditi staklo od 100 kg i 7 m2, bolje da kažeš da ne možeš, nego da ideš izazivati sreću.

* Koja Vam je intervencija ili narudžba najviše ostala u sjećanju po zahtjevnosti ili nečem drugom?
- Danas staklo u arhitekturi skoro da i nema granica. U sjećanju uvijek ostanu oni poslovi koji te najviše namuče, npr. savijene ograde ili velike površine nadstrešnica koje treba ostakliti pa na takvim poslovima moraš uskladiti tvoju ekipu i kooperante s dizalicama i sl.

'Škole nisu u tijeku s vremenom i tehnologijom'

* Kako ocjenjujete položaj obrtnika u Istri i Hrvatskoj?
- Položaj obrtnika u Hrvatskoj vidim na taj način da su prepušteni sami sebi. Po meni, loša je komunikacija između obrtnika, komore i obrtničkih škola. Konkretno, škole nam nisu u tijeku s vremenom i tehnologijom.

* Imate li obitelji ili neki hobi? Što najradije radite u slobodno vrijeme?
- Slobodno vrijeme provodim s obitelji. Djeca su mala, pa najradije budem s njima. Nasreću, ljeti smo stalno na moru, a zimi uživamo u pješačenju i vožnji bicikala. Drugi hobi je svakako NK Jadran, koji ove godine igra stvarno lijepi nogomet. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa