641 baner fazana

SDP oštro kritizao pulsku vlast po pitanju odvajanja otpada

0
Danijel Ferić i Siniša Gordić
Danijel Ferić i Siniša Gordić

Gradski vijećnici SDP Pule, Danijel Ferić i Siniša Gordić održali su 19. siječnja press konferenciju povodom predstojeće sjednice Gradskog vijeća Pule. Siniša Gordić otvorio je press konferenciju i osvrnuo se na dnevni red sjednice.

„Danas ću govoriti o izmjenama i dopunama GUP-a, jer ostale točke na sjednici su više-manje protokolarne“, rekao je u uvodu Gordić i nastavio: „Nama je fascinantno i zanimljivo kako je Grad Pula tj. predlagatelj predložio povećanje broja postelja za područje Istočne poslovne zone, Ribarske kolibe, zona Tivoli. Zašto govorim o tome, očekuju se nekakvi investitori koji bi to sve trebali napraviti, a vidimo ovu rupu preko puta naših prostora gdje bi navodno trebao niknuti nekakav hotel te smo uvjereni da opet od toga neće biti ništa.

Obećanja od kojih nema ništa

Fascinantno je to da se za Ribarsku kolibu po predloženim izmjenama omogućava gradnja do pet - šest etaža visine 17 metara i ostali sadržaj. Fascinantno je zato što smo mi na prošloj sjednici Gradsko vijeća usvojili jednu deklaraciju o očuvanju prostora na području Pule. U toj deklaraciji govori se o tome da taj prostor treba čuvati, pažljivo planirati i s njime raspolagati, a niti mjesec dana od te sjednice imamo predviđenu gradnju hotela, bungalova i sličnih sadržaja. Nama to jednostavno nije jasno jer vidimo da industrija u ovom gradu odumire, pokazala je korona kriza da se ne može živjeti samo od turizma, a vladajući uporno idu s planovima širenja turističkih kapaciteta. Nema nikakvog balansa u toj priči i ne možemo biti zadovoljni s tim prijedlozima.

Znamo da je turizam sezonska priča, a s koronom smo vidjeli da može biti i potopna priča. Osvrnuo bih se i na dio koji se tiče mogućnosti gradnje garažne kuće kod nove bolnice te nekakve ploveće parkirne garaže. Odmah želim istaknuti kako je ovo samo još jedno u nizu od obećanja tj. prijedloga gradske uprave, samo uvrštavaju sve u planove, a od toga neće biti ništa. Zamolio bih unaprijed da se ne prenese krivo, od tih garažnih kuća koje su vladajući najavili neće biti ništa kao niti dosada.

 

Sve to kažem jer podsjetiti ću na predizborne aktivnosti 2013. godine, kada je održana grandiozna prezentacija kako azil za životinje dobiva zemljište na korištenje na deset godina, a vidimo dan danas da od azila još nema ništa“, zaključio je svoje obraćanje Siniša Gordić.

Pinocchio i Lažeš Melita

Danijel Ferić osvrnuo se na razne teme, a počeo je sa Ribarskom kolibom gdje je konstatirao kako se pogoduje ruskom investitoru gdje će biti izgrađeno šest etaža koje će biti ''šaka u oko'' tom području, a ploveću garažu nazvao je nebulozom jer su konzervatori tu ideju već odavno odbacili jer zaklanja vizuru prema Areni.

„Danas ću govoriti primarno o Kaštijunu koji je ne tako davno, 19. i 20. prosinca 2020. godine, imao prekoračenje graničnih vrijednosti zagađenja lebdećim česticama. S dobrim razlogom se kaže kako riba smrdi od glave. U Istri se ta glava nalazi u Puli, figurativno na Forumu gdje je smješten nesposobni gradonačelnik, a doslovno na Kaštijunu, gdje se građanke i građani već godinama guše u vonju. Kako bilo, obje lokacije su trule, interesno povezane, a takav im je i zadah – zagušljiv i nesnosan, neodrživ i otrovan.

Gradonačelnik Miletić ponaša se kao da je ispao iz neke priče ili bajke, ali on nije niti ''Bambi'', kako mu s više ili manje ironije imputiraju građani i satirični mediji, niti, kako sam svojedobno rekao, Alisa u zemlji čudesa. S obzirom na količinu dezinformacija i netransparentnosti koje godinama plasira građanima po pitanju ŽCGO Kaštijun, gradonačelnik Miletić ne može biti ništa drugo doli Pinocchio ili Melita iz Kušanovog romana 'Lažeš Melita'.

'Pinocchio' i 'Lažeš Melita' završavaju sretno, ali mi ne živimo u bajkama, pulska realnost je takva da gradonačelnikove obmane za građane i građanke znače smrad, zagađenje, loša kvaliteta života.

Milijuni stanovnika Pule bačeni su u vjetar. Cijeli svijet uviđa da nema budućnosti bez jedinstva s prirodom i dok se odgovorne vlasti prilagođavaju klimatskim promjenama uvođenjem zelenih politika, Grad Pula i Županija na silu i protiv volje građana, dakle protiv onih koji ih plaćaju da donose odluke za njihovu dobrobit i dobrobit budućih generacija, podupiru i financiraju nešto otrovno i štetno kao što je Kaštijun.

Izrazito loši rezultati u odvajanju otpada

To im nije dosta, pa tamo planiraju izgradnju sušione fekalnog mulja. Kako bi kamuflirali svoje štetne odluke, kojih ima mnogo, predizborno otvaraju prometnice i kružne tokove. Onima kojima Kaštijun već godinama smrdi ispod prozora znaju da su to dimne zavjese, njima ne treba otvaranje, njima treba zatvaranje – zatvaranje Kaštijuna.

U srpnju smo poslali Gradskom vijeću Pule, Zaključak o provođenju ekološke studije utjecaja ŽCGO Kaštijun na zdravlje mještana te osiguranja uvjeta za zatvaranje ŽCGO Kaštijun te pronalazak alternativnog rješenja za zbrinjavanje otpada koju je gradonačelnik Miletić odbio. Licemjerno je odbijeno, a isti takav Zaključak podržale su IDS-ovi vijećnici u Primorsko – goranskoj županiji vezano za Mariščinu.

U međuvremenu odvijala se još jedna gradonačelnikova obmana – iako je prihvatio zahtjev građana za uspostavljanje civilnog nadzora nad Kaštijunom koji bi se trebao sastojati od eksperata i predstavnika građana koji bi imali pravo na sve informacije i koji bi mogli predlagati rješenja koja su građanima prihvatljiva, od toga se odustalo. Toliko o transparentnosti kojom se gradonačelnik Miletić svakodnevno hvali, a pritom nije riješen niti odvoz bala SRF-a.

Kada pričamo o smeću, Kaštijun je samo vrh, opipljiv i vidljiv dio sante leda. Ono što se ne vidi, a također smrdi, oko milijun kuna kazne koje će Pula morati platiti zbog slabog postotka odvajanja otpada. U dvije godine, Grad Pula platio je 1,6 milijuna kuna kazne za što nitko nije odgovarao, a za 2020. godinu nažalost ne očekujemo ništa bolje rezultate odvajanja otpada.

Kada tome pridodamo i novih 20 milijuna kuna namijenjenih za ekološku bombu zvanu Kaštijun, građani se opravdano pitaju kamo ide njihov novac. Pričamo o 21,6 milijuna kuna novca stanovnika Pule s kojima se mogao izgraditi dom za umirovljenike obećan prije deset godina ili barem jedna od četiri garažne kuće koje su obećane prije isto više od deset godina – rekao je Ferić.

Za kraj moram reći kako su rezultati odvajanja otpada u Puli od samo 12 posto izrazito loši, za što su odgovorni Grad Pula i Herculanea. Zbog svega toga Gradskom vijeću ćemo uputiti Zaključak kojim ponovno tražimo zatvaranje Kaštijuna, zabranu izgradnje sušione fekalnog mulja i hitnu uspostavu obećanog civilnog nadzora“ završio je Ferić svoje obraćanje.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA TEKSTILOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA