GROŽNJAN

Kamena ljepotica crvenih škura i bogate povijesti u novom ruhu

0
Foto: Jutarnji.hr
Foto: Jutarnji.hr

Svim velikim zaljubljenicima u knjige poznat je onaj nezamjenjiv osjećaj kad naiđu na genijalno remek-djelo koje ima moć uvući ih u jedan potpuno novi svijet, piše Jutarnji.hr. Onaj trenutak oduševljenja kad mašta postane opipljivija i veća od bilo koje realnosti. Oni bi sami možda ustvrdili da nema boljeg doživljaja. Otkrit ćemo im da ima nešto i bolje od toga, a to je imati priliku prošetati i boraviti u sićušnom povijesnom gradiću na jednom vrhu obronka. Bez sumnje, Istra je cijela prekrasna, ali Grožnjan donosi jednu novu dimenziju gdje niste sigurni sanjate li ili on doista postoji. 

Stara jezgra obiluje romantičnim ulicama s dobro očuvanom ambijentalnom tradicijskom arhitekturom kamenih kuća i korti, čija pročelja krase i mnogobrojna okna i starinska vrata. Iza takvih jednih starih, crvenih krije se pripovijest o Casi Ars Natura. Kuća je nastala na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, a bila je u vlasništvu poznate obitelji grožnjanskih notara Torcello. Kako doznajemo od sadašnjih vlasnika, obitelji Muzić iz Umaga, kuća je imala veliko značenje, a dokaz su tome prepoznatljive oslikane krovne tavelice koje krase još samo nekoliko kuća u Grožnjanu. Zanimljivost koja se također veže za povijesti kuće je i to da su se pojedini kadrovi filma "Private war" iz 1988. godine u režiji Franka de Palme, snimali upravo u njoj.

Vlasnici su se 2018. godine odlučili na renovaciju Casa Ars Nature s namjerom da ona postane kuća za odmor i taj zadatak su povjerili dizajneru Borisu Ružiću kojeg smo zamolili da nam ispriča svoju priču o Casa Ars Naturi.

- Već na samom ulazu u interijer, na prvi pogled vidi se sinergija tradicije i modernih detalja stvorenih za jedan poseban doživljaj i boravak u ovoj kući. 

Samo prizemlje otkriva nam nekoliko kutaka, a najdojmljiviji je upravo dio sinergije moderne kuhinje u okvirima kamenih zidova s blagovaonicom smještenom uz originalne stare kamene stube koje krase stakleni vinski bocuni i pletene košare. Samo prizemlje karakterizira ugodna mješavina starog i novog, stvarajući doživljaj koji odiše mirnoćom i harmonijom - opisuje nam Boris.

 

- Praktična kuhinja složena iz dva zasebna kubusna elementa okvir je okruglom sivom stolu i crnim stolcima koji su u modificiranim oblicima, a u kontrastu s kamenim i ručno/grubo gletanim zidovima baš kako su se nekad davno radili, lijep su spoj s vrhunskim La roche podnim oblogama. Romantične kamene stube vode nas na kat u kojem je smješten dnevni boravak s velikom terasom koja je poput mirisnog dvorišta puna ćupova limuna, lavande i ružmarina. Stil dnevnog boravka i danas je u svojoj naravi ono što je bio u prošlosti kuće. Najdojmljiviji detalj netaknuti je starinski podni kamin uz kojeg je smještena udobna sofa i fotelje. Vizualnu kombinaciju kompletiraju razni detalji, poput staklenih vaza, starih knjiga, drvenog konjića uz nekoliko antiknih komada namještaja, dizajnerske lampe, kao i slike na lanenim platnima dizajnera Tea Perića koje se "provlače" kroz cijelu kuću kao jedna vizualno dekorativna priča - ističe dizajner.

Dizajnerska priča se nastavlja i na preostale dvije etaže na kojima su smještene spavaće sobe s pogledom na krovove Grožnjana. Sve prostorne transformacije vezane su uz postojeće stanje kuće, što je u jednu ruku bio izazov za dizajnera Borisa Ružića, ali isto tako kao i inspiracija za preobrazbu atmosfere u svim prostorijama, pa tako i u spavaćim sobama koje koketiraju između potpune intime zasebnih prostorija do totalno otvorenog prostora koji su dio komunikacije, preko starih drvenih stuba s originalnom drvenom ogradom s minimalističkom figurativnom rezbarijom, više na Jutarnji.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa