Sjećanje na pokolj u Šajinima: neki su mještani živi zapaljeni

0

Kao i svakog 9. siječnja, u mjestu Šajini u općini Barban, i ove je godine održana Komemoracija u znak sjećanja na nevine civilne žrtve Drugog svjetskog rata.

Doduše, ovoga  je puta sve trajalo znatno kraće nego inače s obzirom na epidemiološke mjere koje su na snazi.

U nekoliko sati ubijeno 50 mještana

Da podsjetimo, u noći s 8. na 9. siječnja 1944., selo su opkolili nacifašisti te u nekoliko sati ubili 50 mještana. U neke se pucalo, neki su zaklani, a neki i živi zapaljeni. Sva njihova imovina pokradena je ili uništena, a domovi, štale i poljoprivredna imanja zapaljena.

Valja reći kako su uglavnom ubijeni u svojim kućama i dvorištima.

 

Dani i godine nakon te tragične noći za mještane sela bili su izuzetno teški, a bolne rane sjećanja na tu noć žive u još nekoliko preživjelih svjedoka, ali i u njihovim potomcima.

Brojne delegacije na prigodnoj Komemoraciji položile su vijence na spomenik žrtvama koji se nalazi u središtu sela. Na njemu su ispisana imena svih preminulih, a na ta su imena još jednom podsjetili mladi mještani Darian Radola i Marin Grgorinić.

Na spomen obilježje vijence su položile delegacije Mjesnog odbora Šajini, Općine Barban, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule i podružnice Barban, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije i Općine Savičenta.

Lipa kraj Matulji imala sličnu tragičnu sudbinu 

Svoj su vijenac poslale i delegacije Općine Matulji i sela Lipa s kojom su Šajini pobratimljeni zbog slične tragične sudbine koja je zadesila to selo u Primorsko-goranskoj županiji.

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili: predsjednik Mjesnog odbora Šajini Eduard Grgorinić; načelnik Općine Barban Dalibor Paus te predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić.

Uslijedila je potom i sveta misa u crkvi svetog Petra, a za posjete je bila otvorena i spomen soba koja je nastala povodom 70. godišnjice stradavanja sela, 2014. godine, a koju je moguće posjetiti prema dogovoru s Mjesnim odborom Šajini. (Foto: Iva Kolić i Danijela Grgorinić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa