Dva brata iz Jastrebarskog pecaju u Plomin Luci

'Učlanili smo se u SRD Plomin, unajmimo apartman i lovimo“

0
Mladen i Tomislav Budinšćak
Mladen i Tomislav Budinšćak

Član Sportskog ribolovnog društva Plomin ne mora biti iz Plomina ili Plomin Luke, može biti, na primjer, iz Jastrebarskog, kao što su to braća Mladen i Tomislav Budinščak. Zatekli smo ih 9. siječnja u Plomin Luci kako štapom s obale love strijelke.

„Ovo nam je četvrti put u dva mjeseca da lovimo u Plomin Luci. Sviđa nam se zaljev jer nema puno vjetra. Učlanili smo se u SRD Plomin, unajmimo apartman i lovimo“, priča Mladen.

„Mi smo slatkovodni ribolovci, najviše lovimo šarane po jezerima oko Jastrebarskog, a imamo i vikendicu na Kupi“, kaže Tomislav.        

Strijelke love površinskom varalicom. To je invazivna predatorska vrsta koja napada autohtone ribe, pa bi bilo poželjno smanjiti broj jedinki, a osim toga ribolov na nju je vrlo atraktivan, što je za njih kao strastvene ribolovce pravi izazov.

 

„To je jako mudra i oprezna riba, pazi na svaki detalj i stvarno moraš biti dobar da bi je nadmudrio. Najbolje se lovi u svitanje i pred mrak. Danas nisu dobri uvjeti jer ima dosta trave po površini koja smeta varalici kada je povlačite“, objasnio nam je Mladen.

U prethodna tri ribolova u Plomin Luci ulovili su samo jednu.

„Pretprošli put ulovili smo strijelku i brancina, a prošli put ugore i brancine. Danas ima vjetra i smeća po moru, pa sve što zagrize, dobro je“, kazao nam je Tomislav. Strijelka spada u plavu ribu, može narasti do deset kilograma, a obično se love primjerci od oko dva kilograma. Istarska gastronomija tek otkriva vrijednost njezinog ukusnog mesa. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa