Istarski pogrebnik objasnio kako postupa s umrlima od korone

0
Goran Rašić (foto: Facebook)
Goran Rašić (foto: Facebook)

U zadnjih godinu dana mnogo toga se promijenilo zbog pandemije. Promijenio se i način pokopa preminulih osoba koje su bile pozitivne na COVID-19 u trenutku smrti. Za takve slučajeve propisana su posebna pravila kojih se treba strogo pridržavati. Kada je pandemija tek izbila i kada je vladao veliki strah od zaraze, mnogi pogrebnici diljem svijeta odbijali su pokope zaraženih osoba, piše Naša Bujština. Prenosimo dio članka u nastavku.

Na području Hrvatske pa i Istre situacija je bila slična. No, našli su se i oni koji su se stavili na raspolaganje svima. Jedan od njih je Goran Rašić (pogrebno poduzeće Tihi dom iz Buja) koji je zatražio odobrenje za takvu vrstu pokopa i u konačnici ga dobio. No, morao je prethodno proći posebnu obuku u Klinici za infektivne bolesti „Dr.Fran Mihaljević“ u Zagrebu, a ujedno se morao priskrbiti posebnom opremom i vozilima te provoditi posebne postupke prilikom preuzimanja tijela i samog sprovoda, što u konačnici uvelike otežava i usporava cijeli proces ukopa.

 

Naime, tijelo pokojnika, ukoliko je osoba bila zaražena, preuzima se u bolničkoj sobi gdje osoba umrla ili na nekom drugom mjestu gdje je nastupila smrt (npr. u domu preminulog).

- Tijelo prije stavljanja u pogrebne vreće, moramo omotati u plahte natopljene alkoholom i u konačnici staviti ga u metalni lijes kojeg zalotamo. Prijevozno sredstvo s kojim dolazimo po pokojnika moramo dezinficirati, kao i mrtvačnicu i naš poslovni prostor. Djelatnici pogrebnog poduzeća moraju imati svu potrebnu opremu te brinuti o vlastitoj dezinfekciji, objasnio je Rašić, istaknuvši da na isti način moraju postupati i u drugim situacijama, kada nije poznato je li osoba bila zaražena. Govorimo o slučajevima kao što su prometne nesreće, utapanja, samoubojstva i sl.

- Čovjek se nekako navikne na stvari kao što su konstanta dezinfekcija, nošenje opreme i slično, ali ono što je nama teško za gledati, a obitelji, rodbini i prijateljima pokojnika još teže doživjeti, jesu pravila po kojima se odvija pokop, koja ne dozvoljavaju posljednji ispraćaj preminulog, kakav se običava kod osoba koje nisu pozitivne na virus, dodao je Rašić i rekao da na području Istre, samo on i još jedno poduzeće imaju odobrenje za navedene vrste ukopa, piše Naša Bujština.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa