Dogradnja škole i dvorane zaslužne za nikad veći žminjski proračun

0
Projekt dogradnje škole u Žminju
Projekt dogradnje škole u Žminju

Na sjednici općinskog vijeća Općine Žminj održanoj 17. prosinca, posljednjoj u 2020. godini vijećnici Općine Žminj jednoglasno su i složno donijeli proračun Općine Žminj za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023 godinu. U temeljnom dokumentu za funkcioniranje i rad općine prevladavaju već započeti kapitalno intenzivni projekti koji se nastavljaju i u 2021. godini prema terminskim planovima istih, ali i projekti koji će se započeti ili za koje je već raspisana javna nabava u 2021. godini.

Tako jedan od najznačajnijih projekata koji prevladava u proračunu za 2021. godinu svakako je projekt dogradnje OŠ Vladimira Gortana Žminj te izgradnje školsko-sportske dvorane kao sastavnog dijela škole u Žminju. Isti predstavlja temeljni i najvažniji strateški projekt općinske uprave te se planira početak čim za isti bude ishodovana građevinska dozvola čije se izdavanje očekuje u drugoj polovici siječnja 2021. godine. Dobiva li time Žminj konačno osnovnoškolsku ustanovu kakvu zaslužuje? Osiguravanjem sredstava za realizaciju navedenog projekta sva djeca s područja Općine Žminj imati će adekvatne radne uvijete za jednosmjenski rad kao i provođenje sportskih nastavnih i vannastavnih aktivnosti te se time postiže i nacionalni i regionalni kao i europski plan temeljen na strateškom dokumentu razvoja školstva u vidu cjelodnevne nastave. Opravdanost projekta očituje se u činjenici da osnovna škola u Žminju iz godine u godinu bilježi apsolutni porast broja učenika čime su trenutačni kapaciteti nedostatni za adekvatno obavljanje djelatnosti.

Vezano na dogradnju škole ostvaruje se potreba izgradnje novog nogometnog stadiona koji je također predviđen u proračunu i za koji se očekuje dozvola sredinom veljače.

Komponenta razvoja i prosperiteta svake zajednice svakako je i ekologija te je stoga u planu za 2021. i izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Žminju čime se odvodnja fekalnih voda dovodi na maksimalnu razinu kvalitete kao i život mještana Žminja te prolaznika koji više neće trpjeti nesnosne mirise prilikom prolaska kroz Žminj. Investiciju tešku 8,6 milijuna kuna prate i financiraju Hrvatske vode koje su prepoznale značaj i potrebu sanacije postojećeg izgradnjom novog uređaja.

 

Tijekom veljače također svim kućanstvima biti će podijeljeni besplatno spremnici za selektivno odvajanje otpada: 1200 kompleta spremnika osiguranih putem natječaja FZOEU te sufinanciranjem od strane Općine Žminj svojim će vlasnicima osigurati efikasnije i povoljnije gospodarenje otpadom, a svim žiteljima čišći, ljepši i zdraviji Žminj.

Od velikih infrastrukturnih projekata svakako je bitan i projekt dogradnje groblja Cere koji je prijavljen na natječaj LAG-a Središnja Istra kao i nastavak izgradnje kanalizacija Lukovica te kanalizacija u naselju Pamići za koje je ishodovana građevinska dozvola, a koji provodi IVS Buzet.

„Iako nastojimo svim mjerama provoditi politiku zadržavanja naših mladih doma, nažalost radne navike i tempo života primoraju nas na investicije koje su od bitnog značaja za naše mještane. Stoga je u proračunu predviđena izgradnja staračkog doma u Žminju jer se za istim svakim danom iskazuje sve veća i veća potreba“, kaže načelnik Željko Plavčić.

Navedenim projektima nije se umanjio značaj onih bitnih komponenti kvalitetnog funkcioniranja zajednice te stoga u 2021. nastavlja se sa svim mjerama poticanja demografskog rasta, obnove infrastrukture u selima, izgradnje nove javne rasvjete, prometnica, dječjih igrališta, sportskih igrališta te ostale društvene infrastrukture.

„Proračun za 2021. predstavlja okosnicu razvoja općine Žminj koja završetkom kapitalno vrlo intenzivnog, a strateški prioritetnog projekta novog dječjeg vrtića ulazi u fazu ubrzanog rasta i razvoja za koji su se predanim radom trenutačnog vodstva stvorili preduvjeti. Tanka je granica između ambicioznosti i ludosti, no kroz tri godine uspjeli smo dokazati da jedino radom, suradnjom i predanim osluškivanjem potreba naših mještana možemo i moramo osigurati visoku kvalitetu života njima i njihovim obiteljima. Ono što je poneka izgledalo ludo, nestvarno i nemoguće pokazalo se da je moguće, te danas Općina Žminj predstavlja lidera kod malih općina u gospodarskom, društvenom, sportskom životu, ali i po kvaliteti života koju Žminj osigurava ne samo svojim, već i stanovnicima okolnih općina. Jesmo li ambiciozni i ludi? Jesmo. Ali jesmo li sve te ludosti i ambicije ostvarili u zadnje tri godine mandata? Jesmo.", kazao je Plavčić i zaključio:

"Stoga s razlogom i opravdano u 2021. godinu ulazimo optimistično i radno kako bismo našim mještanima ostvarili snove, ali i omogućili maksimalnu kvalitetu života kakvu doista zaslužuju jer su to mnogo puta svojim razumijevanjem, dosljednošću i povjerenjem dokazali. I na tome im veliko hvala.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa