Umro brat slavnog motovunskog vozača formule Maria Andrettija

0
Giancarlo Zigante i Mario Andretti (foto: Istragram/G. Zigante)
Giancarlo Zigante i Mario Andretti (foto: Istragram/G. Zigante)

Sredinom prošlog stoljeća, Mario i Aldo napustili su Motovun, Istru i Europu te otišli u SAD. Mario Andretti je objavio na svojem Tweetu: “Aldo Andretti, moj voljeni brat blizanac, moj vjeran prijatelj i pratitelj cijelog mog života pozvan je sinoć u nebo, polovica mene je otišla s njim. Nema riječi, duboko sam potresen.”

Za manje od dva mjeseca proslavili bi, 28. veljače, osamdeset i jednu godinu. Podrijetlom iz Motovuna napustili su Istru 1948. godine i otišli u izbjeglički kamp u pokrajini Lucca. U dobi od petnaest godina, 1955. godine braća Mario i Aldo napuštaju Italiju i Europu kako bi okušali sreću, Američki san u Sjedinjenim Državama, smjestivši se u Nazaretu (Pennsylvania). Odmah po dolasku, posvetili su se automobilskim utrkama, njihovoj jedinoj pravoj ljubavi.

Aldo je zamalo poginuo uslijed jedne vrlo ozbiljne nesreće 1959. godine zbog koje je u komi podvrgnut operaciji maksilofacijalne rekonstrukcije. Nadu da će Aldo postati vozač svjetske klase, izbrisala je druga nesreća po povratku na utrke sljedeće godine, a zatim i treća 1969.

 

U međuvremenu je Mariova karijera krenula prema vrhu Formule1 i Indianapolisa 500 gdje je ostvario svjetsku slavu. Pobjednik je Daytone 1967. godine, 500 milja Indianapolisa 1969. godine, Svjetski prvak u Formuli1 1978. godine, pobjednik u NASCAR Sprint Cupu. Jedan je od malobrojnih vozača na svijetu koji je pobjeđivao na svim najvažnijim automobilističkim natjecanjima. Na pistama i trkaćim stazama je Aldov vozački san, nastavio njegov sin John, vozač Formule Indy od 1987. do 1994., a zatim opet između 2007. do 2011., istovremeno razvijajući respektabilnu karijeru u NASCAR-u od 1993. do 2011.

Marco Andretti, Mariov sin koji je danas jedan od Indycar biznismena, se ovim riječima pozdravio od svoga strica: “Počivaj u miru, ujače Aldo. Jedan si od najtvrđih ljudi koje sam ikad upoznao. Nikad nisam čuo da se žališ, osobina koju si prenio Johnu. Uvijek pozitivan i optimističan, stup naše obitelji Andretti.”

Godine 2004. su na njihovoj rodnoj kući u Motovunu, mještani postavili Spomen ploču u čast svom Grande Mariju, velikom pilotu. On je 2008. i 2013. godine posjetio svoj rodni Motovun, a 2013. godine nije skrivao zadovoljstvo što je članove svoje obitelji, neke i prvi put, poput svog najstarijeg sina Marca i nećaka Michaela, proveo kroz Motovun i Livade gdje ga je dočekao domaćin kralj istarskih tartufa Giancarlo Zigante uz nas brojne novinare. Žalim što nemam selfie iz Livada, s druženja s obitelji Andretti i duboko suosjećam s njihovom familijom u ovom trenutku. (Robert Marušić/Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa