Probili koronablokade i sad zimuju pored Pule

0
Petra Schmidt-Holzer i Stephan Holzer kao volonteri Happy End skloništa za životinje (foto: Facebook)
Petra Schmidt-Holzer i Stephan Holzer kao volonteri Happy End skloništa za životinje (foto: Facebook)

„Ne bojimo se koronavirusa, pridržavamo se epidemioloških mjera koje je propisao stožer civilne zaštite. Po struci sam stomatologinja i inače koristim zaštitnu masku i rukavice“, pripovijeda za DW Petra Schmidt-Holzer iz Tutzinga, koja sa suprugom Stephanom Holzerom boravi u Istri. Prenosimo dio članka u nastavku.

Koliko je neobična činjenica da se odmaraju daleko od domovine u jeku epidemije, u regiji i državi koje se prema epidemiološkoj slici smatraju najugroženijima u Europskoj uniji, toliko je neobično i mjesto njihova boravka – autokamp Arena Grand Kažela u Medulinu kod Pule, na samom jugu Istre. Naime, prvi je put u višedesetljetnoj povijesti tvrtke Arena Hospitality Group (bivši Arenaturist), koja posluje u Puli i južnoj Istri, otvoren njen kamp i izvan ljetne sezone, u zimskom razdoblju. U Kaželi trenutačno boravi 15-ak gostiju, mahom iz Njemačke i Austrije, uz pokojeg Slovenca.

 

Bračni par u kamp je stigao uoči Božića, 23. prosinca, ostaje desetak dana, dočekali su ovdje i Novu godinu. Kaželu su, kažu, odabrali jer je lijep, moderan kamp, s prostranim parcelama, na kojima se mogu istrčati njihova dva psa. Ovi ljubitelji životinja koji u Medulin dolaze već nekoliko godina, vrlo su aktivno novčano pomagali skloništa za životinje. „Prvi sam put, kao dijete, prije 30 godina s obitelji ljetovala u Medulinu, a zatim sam se i sama, s vlastitom obitelji, vratila 2015. godine i otad dolazimo u kontinuitetu", pripovijeda Petra za Deutsche Welle.

Pandemija je ograničila putovanja diljem Europe, osim u iznimnim slučajevima, a u tu iznimku u Hrvatskoj predstavljaju i gosti koji su uplatili turistički aranžman. Par iz Njemačke pri prelasku hrvatske granice nije imao problema.

„Imali smo rezervaciju smještaja u kampu i potvrdu hrvatske države da možemo na temelju rezervacije doputovati u Hrvatsku. Na granici smo morali pokazati negativan test na koronu koji nije stariji od 48 sati", kaže Stephan. On ga, za razliku od supruge, nije imao jer je, objašnjava, u Njemačkoj vrlo teško, gotovo nemoguće dobiti termin. „Odlučio sam se testirati kad stignemo u Pulu, a na granici su mi rekli da to moram učiniti u roku od 48 sati. Čim smo došli, odmah sam otišao liječniku i testirao se. Ovdje to funkcionira fenomenalno: u zadanom roku sam to odradio i potom e-mailom poslao potvrdu o negativnom testu", prisjeća se Stephan, javlja Deutsche Welle.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa