zagrepčanin rođen u stt-u

'Moj otac je ušao u Trst četiri sata prije saveznika'

0
Slavko Kojić (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Slavko Kojić (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH Franjo Habulin otkrio je 29. decembra u Zagrebu spomen ploču u počast sovjetskoj i britanskoj vojnoj misiji i njihovoj pomoći u oslobađanju Jugoslavije i Hrvatske od nacifašističke okupacije, pišu Novosti. Prenosimo dio članka u nastavku.

U prostorijama SABA-e slijedila je podjela prigodnih novčića koje je ruska banka napravila povodom 75. godišnjice pobjede nad fašizmom. Vojni ataše generalmajor Genadij Možajev uručio je novčić antifašističkom veteranu Ivanu Fumiću koji je u zahvali naveo da zajednička borba nikad neće biti zaboravljena i da će ogromne ratne žrtve SSSR-a ostati zapisane kao najsvjetlija točka u razvoju ljudskog društva.

 

Novčiće su dobili i Dubravko Sidor, koji konferira svaki skup antifašista, Andrija Karafilipović, predsjednik koordinacije društava prijateljstva te izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Slavko Kojić, koji je tom prilikom naveo da je njegov pokojni otac, pukovnik JNA Miloš Kojić, bio borac od 1941. godine, da je tri puta ranjavan, učestvovao u bitkama na Neretvi i Sutjesci, zajedno s Crvenom armijom oslobađao Beograd i probijao Sremski front, ratovao, oslobađao Zagreb i preko Slovenije četiri sata prije zapadnih saveznika ušao u Trst.

- Zapad nije htio odustati od Trsta i zapadne Istre. Tamo je stvorena posebna država Slobodni teritorij Trsta koja je trajala do 1954. Ja sam rođen u STT-u u Kopru, tako da mogu reći da sam u neku ruku dijete Drugog svjetskog rata. Volio bih da je moj otac živ da vidi da sam od Rusa dobio uspomenu - rekao je Kojić za Novosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa