Lini Červaru uručena nagrada za životno djelo Grada Umaga

0

Na 21. sjednici Gradskog vijeća Umaga održanoj 29. lipnja 2020. godine, za nagradu za životno djelo predložen je Lino Červar, vrsni sportaš i istinski zaljubljenik u sport, odnosno rukomet, te višestruki osvajač najsjajnijih medalja. Obzirom na posebnu godinu kojom je zavladala korona kriza, ovogodišnja Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga, koja se tradicionalno održava 6. svibnja, povodom Dana Grada, nije mogla biti održana te nije bilo prilike da se nagrada za životno djelo svečano uruči Umažaninu Lini Červaru na navedeni dan. Stoga su gradonačelnik Vili Bassanese i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Šiljeg pozvali Linu Červara 31. prosinca 2020. godine u Gradsku upravu ne bi li mu uručili zasluženu nagradu, kojom je na najljepši i najpozitivniji način zaokružena ova 2020. godina.

Kako stoji u obrazloženju prijedloga, Lino Červar svoju je rukometnu karijeru započeo 1974. godine. Najveća postignuća vežu se za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju koju je vodio osam godina, a koja je u to vrijeme ostvarila velike uspjehe i primila brojne medalje. Na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine Hrvatska rukometna reprezentacija je osvojila zlato. Na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine momčad je ponovo osvojila zlato. Na Svjetskom prvenstvu u Tunisu 2005. godine te u Hrvatskoj 2009. godine, osvojili su srebro. Na Europskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine te u Austriji 2010. godine, reprezentacija pod vodstvom izbornika Červara osvojila je srebrne medalje.

Osim navedenog, Lino Červar ima i tri medalje s Mediteranskih igara. Na hrvatskoj klupi je osvojio zlato u Tarragoni 2018. godine. U konačnici, 2020. godine na Europskom prvenstvu u Austriji, Norveškoj i Švedskoj u finalnoj utakmici između Hrvatske i Španjolske, Lino Červar je s Hrvatskom rukometnom reprezentacijom osvojio hvalevrijedno srebro i upisao još jedan uspjeh u povijesti hrvatskog sporta.

Kroz cijelu svoju profesionalnu karijeru s ponosom je isticao pripadnost Umagu te time promovirao grad u kojem je započeo svoj profesionalni put, a kao najuspješniji izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije svojim umijećem i ostvarenim uspjesima u sportu, oduvijek je bio ponos Umaga i Umažana.

Trenutno se izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar s igračima nalazi na pripremama u Poreču uoči Svjetskog prvenstva koje će se održati u Egiptu od 13. do 31. siječnja 2021. godine. "Stoga koristimo priliku zaželjeti sreću na nadolazećem SP-u, neka njemu i njegovim reprezentativcima 2021. godina donese niz kvalitetnih utakmica i pobjeda, s nadom da se u Hrvatsku vrate s još jednom sjajnom medaljom. Sretno!", poručili su iz Grada Umaga.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/SPREMAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPASIOC/SPASITELJICA NA OTVORENOM MORU

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA