Istarski vatrogasci u Petrinji: 'Najviše nas je dirnula jedna stvar'

0
Dino Selar i Predrag Rogić
Dino Selar i Predrag Rogić

"Osjećamo se dobro jer znamo da pomažemo ljudima i dajemo naš doprinos da se što prije prebrodi ova situacija koja je stvarno jako, jako teška", kazao nam je 30. prosinca mladi Dino Selar, iz Lanči kraj Oriča na Pićanštini, jedan od istarskih vatrogasaca koji u Petrinji pomaže u saniranju štete od razornog potresa koji je dan ranije pogodio taj dio zemlje. Dino je član Javne vatrogasne postrojbe Labin, koja je u Petrinju uputila njega i njegovog kolegu Predraga Rogića iz Čepić Polja u općini Kršan.

"Razmjeri štete su stvarno strašni i to se čak ni ne vidi odmah. Ima dosta kuća koje izvana ne izgledaju jako oštećene, ali kad uđeš unutra - sve je razrušeno. Kućama je narušena statika i potpuno su neupotrebljive. Upravo smo skidali jedan oštećeni žlijeb, a inače najviše radimo na oštećenim dimnjacima, odnosno gledamo postoji li opasnost da se uruše i nekog ozlijede. Ukoliko postoji, mi ih uklonimo", ispričao nam je Selar. U Petrinju su stigli 29. prosinca a osim na uklanjanju dimnjaka radili su i na pretraživanju kuća, odnosno provjeri ima li u njima ozlijeđenih ili poginulih, no to, na sreću, nisu doživjeli.

"Najviše me dirnulo to što su ljudima njihove kuće, koje su vjerojatno sami mukotrpno gradili, 'ispred nosa', i žele ići u njih, a ne smiju jer nisu sigurne i jer se tlo još uvijek trese. Onda sjede ispred njih, lože si vatru, malo otiđu spavati u auto, pa se vrate pokraj vatre. Teško je.", ispričao nam je Selar. Slično iskustvo dijeli i njegov kolega Predrag Rogić.

"Žene, djeca i starci u papučama stoje ispred razrušenih kuća. Ima slučajeva starih i nemoćnih koji ne žele napustiti svoje domove iako je na krovu rupa. Neki pale smeće ispred kuća da se zagriju", ispričao nam je Rogić kojeg su također zapanjili razmjeri uništenja. "Kuća izvana izgleda OK, ali unutra je sve razrušeno, totalni kaos", kazao nam je potreseni Rogić. 

Inače, Istrani kao ekipa odlično funkcioniraju, ispričao nam je Rogić. Iako rade u teškim uvjetima i spavaju u kombiju u krugu JVP-a Petrinja, odlučni su da svoj plemeniti zadatak obave do kraja.

"Isto dišemo, isto razmišljamo i dajemo sve od sebe", kazao nam je Predrag. Podsjetimo, Stožer civilne zaštite Istarske županije i Vatrogasna zajednica Istarske županije poslali su 29. prosinca osamnaest vatrogasaca s potražnim psima u pripomoć u Petrinju, koja je najviše ugrožena potresom. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa