reagiranje grada pule  

'Sanja Radolović je iznijela niz netočnih i neistinitih podataka'  

0

Na članak objavljen na našem portalu pod naslovom: SDP Pule: Grad propada, industrija se zatvara, padaju fasade, reagirali su iz Grada Pule. Iz Grada tvrde da su na konferenciji za medije, koju je „sazvao pulski SDP, izneseni netočni i neistiniti podaci od strane predstavnika Pulskog SDP-a kojima se svjesno obmanjuje javnosti i time navodi na pogrešan zaključak, nanoseći pritom štetu ugledu Grada Pule“. Reagiranje objavljujemo u nastavku:

„Temeljem objavljenog teksta predsjednica Pulskog SDP-a Sanja Radolović izjavila je, između ostalog, cit.: „Zadnji pokazatelji govore o preko 6000 nezaposlenih na području Pule“.

Broj nezaposlenih triput manji

To nije istina! Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirana nezaposlenost u Puli na dan 30. studeni 2020. godine je  2.183 nezaposlenih.

Nadalje, u obraćanju Sanje Radolović stoji sljedeće: „Sve ono što je bitno za Pulu gradonačelnik Miletić donosi samostalno u okviru akata gradonačelnika bez Gradskog vijeća i sada rezultate takvog rada imamo. Mi pregledavanjem akata gradonačelnika saznajemo što se planira graditi na području Grada Pule, pa smo tako saznali i za izmjenu akata vezanih uz Islamski kulturni centar, gradnju hotela uz zaobilaznicu itd.“, što opet nije istina i dovodi do obmane javnosti.

Svaka odluka Grada Pule javna je i transparentna

Svaka odluka Grada Pule javna je i transparentna! Upravo kako bi se zadržala visoka razina transparentnosti i otvorenosti gradske uprave, svaki mjesec javno se objavljuju svi doneseni akti gradonačelnika, dok se za izmjene i dopune prostornih planova redovito provode javne rasprave u kojima su svi pozvani sudjelovati.

Naime, izrada svakog prostornog plana kao i izmjene i dopune važećeg prostornog plana, započinje Odlukom o izradi koju donosi predstavničko tijelo – Gradsko vijeće, a u kojoj se, između ostalog, navode i razlozi radi kojih se pristupa izradi plana. Slijedom navedenog, nikako ne može biti točna tvrdnja prema kojoj pulski gradski vijećnici, među kojima je i gospođa Sanja Radolović, o tako važnim temama kao što je izrada prostornih planova, moraju pretraživati akte gradonačelnika. Dakle, pulski gradski vijećnici sami imaju mogućnosti i priliku odlučivati  o pokretanju  izrade plana do, u konačnici, njegovog donošenja.

 

Naime, Gradsko vijeće Grada Pule je Odluku o izradi X. Izmjena i dopuna GUP-a Grad Pule kao i I. Izmjena i dopuna UPU-a Istočna poslovna zona, donijelo na 22. sjednici Gradskog vijeća održanoj u veljači ove godine.

Nadalje, temeljeno na zakonom propisanoj proceduri, o prijedlozima prostornih planova provodi se javna rasprava kao i javno izlaganje tijekom kojih se detaljno iznose planska rješenja, a svima zainteresiranima u tom periodu, omogućava aktivno sudjelovanje davanjem primjedbi, prijedloga i/ili mišljenja na izložene prijedloge planova.

SDP-ovci su mogli sudjelovati u javnoj raspravi 

U konkretnom slučaju, javna rasprava o ovim planovima bila je od 17. kolovoza 2020. do 31. kolovoza 2020. godine, a u tom razdoblju svi zainteresirani, pa tako i predstavnici SDP-a Grada Pule, mogli su dostavljati svoja mišljenja, primjedbe i prijedloge.

Sve navedeno rezultira daljnjom obradom te, po potrebi, i izmjenom planskih rješenja ukoliko se pojedine primjedbe ili prijedlozi ocijene prihvatljivim, posebno ukoliko se time doprinosi kvalitetnijim rješenjima.

Također, 20. kolovoza 2020.godine, u pulskoj Zajednici Talijana/Circolo, održano je i javno izlaganje o prijedlozima tih planova kada su isto tako svi zainteresirani, pa tako i predstavnici SDP-a Grada Pule, mogli prisustvovati, poslušati i dati svoje mišljenje, primjedbe i/ili prijedloge.

Uzimajući u obzir sve navedeno, ističemo kako insinuacije o netransparentnosti postupaka izrade prostornih planova te 'samovolji' gradonačelnika u tim odlučivanjima, nisu istinite jer, kako je obrazloženo, izrada prostornog plana započinje odlukom Gradskog vijeća, a završava jednako tako odlukom tog istog tijela a ne aktom gradonačelnika.

I svakako za kraj moramo se osvrnuti na izneseni podatak gđe. Radolović kojim u kontekstu elaboriranja cijene poslovnih prostora Grada Pule govori o 100 milijuna kuna nenaplaćenih gradskih potraživanja, što opet nije točno! Potraživanja za zakup poslovnih prostora na dan 30. studeni 2020. godine iznose 14.221.944,83 kuna“, stoji u reagiranju Grada Pule, kojeg potpisuje pročelnik Aleksandar Matić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa