Načelnica Raše Glorija Paliska:

'Žiteljima Raše omogućit ćemo da postanu vlasnici svojih okućnica'

1
Glorija Paliska
Glorija Paliska

Glorija Paliska vodi Rašu u drugom mandatu. U ovom razgovoru daje pregled učinjenoga, ali otkriva i što Rašane čeka u sljedećoj godini. Jedna vijest zasigurno će odjeknuti jer o njoj dosad nije bilo govora – načelnica Paliska želi građanima omogućiti otkup okućnica koje su u posjedu Općine, a zauzvrat traži zajedničku odgovornost u razvoju i oblikovanju Raše.

* Bliži se kraj ove teške godine; kakva je 2020. bila za Rašu?

- Nikome u ovoj godini nije bilo lako. Kriza je prilika, pa i Raša stvara preduvjete da se krene naprijed. Tako i raspoređujemo proračunski novac koji je ograničen. Naravno da se Proračun počinje 'krojiti' od onih stvari koje svi izravno osjete: brige za potrebite, djecu, umirovljenike, ... I tu nastojimo biti što konkretniji: recimo, ove godine smo znatno povećali naknade za novorođenčad. Ali, podjednako radimo i na projektima: pripremi, dokumentaciji i samoj realizaciji poslova. Pripremili smo dokumentaciju za početak sanacije dimnjaka nekadašnje toplane u Raši, ali i za preuređenje rudarskog hodnika Karlota te njegove prenamjene u cjelogodišnji turistički proizvod. Očekujemo, za koji dan, izdavanje građevinske dozvole za uređenje sportskog centra u Raši, a to je preduvjet za projektiranje rekonstrukcije bazena. To su stvari koje će obilježiti 2021.

 

* Pri kraju ste drugog mandata na poziciji načelnice Općine Raša. Kako procjenjujete ovaj drugi mandat, jeste li uspjeli ostvariti planirano?

- Najbolju procjenu o radu daju građani na izborima. Moj ponovljeni mandat bio je velika obveza i odgovornost, stoga smo prionuli poslu na niz polja. Od svega što smo radili, svakako bih izdvojila projekt Aglomeracije koji rješava problematiku odvodnje u Raši uz najbolju moguću tehnologiju za Rašu. Raška škola u cijelosti je energetski obnovljena nakon 80 godina njenog postojanja. Trgu u Raši vraćamo sadržaje: obnavlja se kino dvorana, otvoreni su knjižnica i mini muzej rudarstva sa suvenirnicom, za koji nas je Županija nagradila 'Zlatnom kozom'... Radili smo širom Općine: izgrađen je društveni dom u Sv. Bartolu, mrtvačnica u Sv. Lovreču, gdje je prošireno groblje, kao i ono u Skitači...  Stalno se ulaže u priobalje: u Koromačno, Sv. Marinu, Trget, Ravni. Uz to, Trget dobiva novu lučicu za komunalne vezove. Nije za zanemariti ni donijete brojne prostorno planske dokumente, koji su preduvjet daljnjeg razvoja Općine.

* Kakvi su vaši preostali planovi za 2021.godinu?

- Ambiciozni! Sada kad smo krenuli projektirati sustav odvodnje u sklopu Aglomeracije, i kad smo blizu trenutka da će biti poznate njegove trase kroz Rašu, možemo reći da Raši želimo udahnuti novi život, i to na tri razine. Prva razina je široka slika ukupnog prostora. Trenutak rješavanja odvodnje – jer Raša će tada biti prokopana - iskoristit ćemo za obnovu ostale komunalne infrastrukture: asfaltirat ćemo ceste i nogostupe, optimizirati javnu rasvjetu tako će pojedina raskrižja biti pojačano osvijetljena, rasvjetu sa stambenih zgrada prebaciti na javnu površinu...

Također, svjesni smo kako je prostor najveća vrijednost koju imamo. Zato već duže vrijeme razgovaramo s arhitektima i drugim stručnjacima kako još bolje isplanirati naš prostor. Prikupljali smo i prijedloge građana, i još ćemo. Namjera nam je sve to objediniti kroz urbanistički plan uređenja naselja Raša, u čiju izradu krećemo vrlo brzo. Treća razina podrazumijeva suradnju s građanima: Općina će im prodati okućnice.

* Ovo je posve nova vijest, prvi put se čuje za nju. Može li se to provesti i koji je cilj?

- Jedini, zajednički cilj da je svi budemo odgovorni za našu Rašu. Općina će prodati zemlju, ali i donijeti određena pravila po kojima se svi moramo ponašati. Taj prostor je naš, zajednički i svima nam treba biti u interesu da je to prostor koji ljude privlači – da žive u njemu ili da ga dođu posjetiti kao turisti. Ja vjerujem ljudima u Raši da imaju dovoljno pameti, odgovornosti, ali i planova za budućnost koje ne žele uništiti kratkoročnim interesima, već da žele ostaviti i svojoj djeci Rašu koja će ih veseliti.

* Kritičari će reći kako je raširena bespravna gradnja uništila jedinstvenu vizuru Raše. Hoće li ovo biti nastavak tog procesa? Ne bojite li se toga?

- Ne! Raša je izgrađena na specifičan način, ima svoje posebnosti, no otada je prošlo puno godina. U međuvremenu se dogodio – život. Nije sve bajno, imamo i problema s bespravnom gradnjom, ali imamo i legalizirane pozicije gradnje. Je li sve savršeno? Nije. I nigdje drugdje nije, svi imaju prostorne probleme. Ono što je fantastično u upravljanju prostorom jest činjenica da sve možete popraviti i unaprijediti. Samo treba zajedništva, pameti, strpljenja. I stručnjaka koji će nam pomoći osmisliti najbolja rješenja za naše potrebe. Jezgru Raše oko gradskog trga ćemo čuvati takvu kakva jest, ali sve ostalo je za raspravu i dogovor. Prostor treba služiti čovjeku, a ne da građani žive kao u mrtvom muzeju. Kad ovako postavimo stvari, uvjerena sam da možemo savladati i one probleme koji su iskočili ispred nas. Znate, ne postoji u Raši problem za koji nismo našli rješenje.

* Kad bi krenula prodaja okućnica i pod kojim uvjetima?

- Mi na pripremama već radimo. Planiramo vrlo skoro na Općinskom vijeću odlučiti o urbanističkom planu i krenuti u izradu. Paralelno s time, izradit ćemo i uvjete za otkup okućnica. Zasad vam mogu reći kako će uvjeti biti maksimalno u interesu građana Raše. Nije u interesu Općine Raša da se bogati na račun svojih građana, već da im pomogne. (Razgovarao: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa