Izašao vodnjanski kalendar kojeg Franko nije dočekao

0
Franko Raguž (foto: Facebook)
Franko Raguž (foto: Facebook)

Grad Vodnjan i Udruga Agroturist izdali su već tradicionalni kalendar i godišnjak poljoprivrednih radova za 2021. godinu. Kako je prvo izdanje ovoga korisnoga kalendara i godišnjaka otisnuto još 2003. godine, ovim izdanjem ovaj je kalendar i godišnjak postao punoljetan, i to upravo ove godine kada je Udruga – Associazione „Agroturist“ zaokružila svojih 25 godina postojanja.

Idejni začetnik i dugogodišnji urednik, nedavno preminuli Franko Raguž pokrenuo je tada prvi stručni format sa detaljnim agrotehničkim tekstovima i cijenjenim stručnim suradnicima što je kasnije postalo standardom koji je zadržan i do današnjeg izdanja. Već drugo izdanje, 2004. godine, izlazi kao dvojezično, na hrvatskom i talijanskom jeziku, a od 2005. godine maslinarstvo postaje fokus koji je značajnije istaknut na vrhu stranice. Kroz godine, ovaj je kalendar i godišnjak postao pisani prikaz povijesti razvoja poljoprivrede u ovim krajevima. Nažalost, ovo izdanje Franko nije dočekao, o čemu smo pisali ovdje.

Od prvog izdanja promovira bogatu kulturu i tradiciju područja Grada Vodnjana što ga čini cjelogodišnjim promotorom, dok iz mjeseca u mjesec okrećemo njegove živopisne stranice sa prekrasnim fotografijama Vodnjanštine. Kalendar obuhvaća aktualnosti, teme i informacije koje su vezane uz poljoprivredu, odnosno radove oko pojedinih poljoprivrednih kultura, ali i ostale teme kao što su tradicionalni gastronomski recepti na bazi autohtonih namirnica te aktualnosti minule godine te manifestacije s područja Grada Vodnjana.

 

Zanimljivo je kako ovo edukativno štivo i u današnje doba digitalnih medija apsolutno ne gubi na potražnji. Kako ističe gradonačelnik Klaudio Vitasović, Grad Vodnjan je iznimno ponosan na svoj kalendar i godišnjak, a poseban doprinos istome daju njegove urednice Ester Geissa Đurić, ujedno i predsjednica udruge te voditeljica stručne službe Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

Kalendar i godišnjak poljoprivrednik radova za 2021. godinu obuhvaća informacije i upute vezane uz poljoprivredne radove koje opisuju suradnici Edi Pastrovicchio, Edi Družetić (radovi u masliniku), Tomislav Plavša i Franko Raguž (radovi u vinogradu i podrumu), Dubravka Orlić Bašlin (radovi u povrtnjaku), AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre (tradicionalni gastro recepti sa autohtonim namirnicama), vlč. Marijan Jelenić  (informacije i pojedinosti o svecima), i zanimljivosti i manifestacije na području grada (Grad Vodnjan –Dignano). Za prijevod i lekturu zadužena je tvrtka Atinianum, a fotografije i design djelo su autora Danila Dragosavca i Dee Dragosavac.

Oblikovanje Kalendara potpisuje tvrtka MOD, pokrovitelj je Grad Vodnjan uz podršku Turističke zajednice Grada Vodnjana. Kalendar je moguće kupiti u prostorijama Turističke zajednice Grada Vodnjana, na adresi Narodni trg 10, radnim danom u vremenu od 9 do 16 sati, po cijeni od 40 kuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa