Potpisani ugovori s novim stipendistima Grada Pazina

0
Foto: Roberto Matković
Foto: Roberto Matković

Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić potpisao je 22. prosinca ugovore s novim studentima stipendistima Grada Pazina. Tako je u akademskoj godini 2020/21. potpisano 5 novih ugovora sa učenicima i 20 novih ugovora sa studentima stipendistima. Grad ove godine stipendira sveukupno 68 stipendista – od toga 58 studenta i 10 učenika, što je za četiri stipendije više nego lanjske školske/akademske godine. U Proračunu Grada Pazina u 2020. godini za učeničke i studentske stipendije izdvojeno je 448.000 kuna, a u 2021. godini planira se izdvojiti 485.000 kuna.

Ove je godine pravo na stipendiju ostvarilo osam (8) stipendista sa deficitarnim zanimanjima; 2 za medicinu, 1 za strojarstvo, 1 za biotehnologiju u medicini, 1 za učiteljski studij, 1 za farmaciju, 1 za šumarstvo i 1 za elektrotehniku. Po strukturi su među studentima zastupljenije studentice; od 58 studenta 36 je djevojki i 22 mladića; 12 ih je na tehničkim fakultetima, 4 na studiju medicine, 2 na studiju veterine i 1 sestrinstva, 7 na studijima biotehnoloških znanosti, agronomije, šumarstva i nutricionizma, dok ih je 32 na studiju različitih društvenih znanosti.

 

Od svih stipendista na prvoj godini ih je 8, na drugoj 9, na trećoj 9, na četvrtoj 14, na petoj 17 i na šestoj 1. Stipendije se dodjeljuju temeljem Pravilnika u kojem su pored kriterija uspjeha i godine školovanja, zastupljeni i socijalni kriteriji, kriterij deficitarnosti i ostvarenih volonterskih sati.

Stipendisti koji jednom dobiju gradsku stipendiju, ostvaruju pravo na njenu isplatu do kraja školovanja, pod uvjetom da redovito upisuju više studijske godine. Stipendija za učenike iznosi 550 kuna, a za studente 700 kuna. Ove je godine bilo nešto manje prijavljenih za dodjelu studentskih stipendija u odnosu na lanjsku godinu (54/41), a među njima se dvoje odreklo gradske stipendije jer su ostvarili pravo na stipendije drugog stipenditora, a pravo na gradsku stipendiju ostvarila su iduća dva kandidata s rang liste.

Nakon potpisivanja ugovora zbog izvanrednih mjera uzrokovanih pandemijom virusa COVID 19 ove godine je izostao prijem za sve stipendiste Grada Pazina, a gradonačelnik je na kraju istaknuo da Grad svojom politikom stipendiranja podjednako potiče izvrsnost, te prati potrebe tržišta rada, a nastoji biti osjetljiv i na socijalni status stipendista te njihov angažman u zajednici, a novim je stipendistima Grada Pazina poželio puno poslovnog i osobnog uspjeha u predstojećoj 2020. godini.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa