Mala istarska tvrtka u prosincu proizvede čak 30 tona bakalara na bijelo

0
Aleksandar i Đorđe Stefanov s majkom Milenom (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Aleksandar i Đorđe Stefanov s majkom Milenom (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Kada se bliži Božić, itekako se zna u malom selu Bačva kraj Poreča. Zato jer se svaki dan bakalar tuče od jutra do mraka. Svi strojevi i ljudstvo rade punom parom u obiteljskom pogonu za proizvodnju bakalara na bijelo tvrtke Milena obitelji Stefanov koja prodaje svoj bakalar na bijelo po cijeloj Hrvatskoj pod nazivom Baccala della mamma. U tih mjesec dana prije Badnjaka proizvode se oko trećina ukupne proizvodnje - oko 30 tona. Jer Badnjak bez bakalara na bijelo u Istri je nezamisliv, a očito je ta delicija sve traženija i preko Učke, piše Jutarnji iz kojeg prneosimo dio članka.

- Većinu proizvedemo za tržište Hrvatske, oko 20 posto izvozimo u Italiju, a oko pet posto naše proizvodnje ide za Sloveniju. Također, otvorili smo kanale i prema Austriji budući da na tom području ima puno gurmana koji jako vole bakalar na bijelo. Godišnje proizvedemo oko 100 tona bakalara, a krenuli smo s nekoliko kilograma davne 1986. godine. Plasiramo u trgovine, hotele i restorane - priča nam Aleksandar Stefanov čija je majka Milena zaslužna za naziv njihova bakalara i tvrtke. Upravo su ona i njegov otac Jovan te 1986. godine u Bačvi otvorili konobu s istarskim specijalitetima, a bakalar na bijelo je bio jedna od njih.

 

- Na početku nisam znala kako se to uopće radi, pa u su mi susjede pokazale kako da istučem bakalar. No, za to je prije svega bio zadužen moj pokojni suprug Jovan. Znam da smo radili jako puno. Do dva u noći bismo imali goste u konobi, a onda smo išli cijelu noć pripremati i tuči bakalar kako bismo ga imali drugi dan u ponudi konobe. I malo pomalo smo postali po njenu poznati, pa smo otvorili pogon 1996. godine. Nikad nisam mislila da ću se čitav život baviti bakalarom, a sada je to biznis koji pokreće čitavu obitelj - priča nam mama Milena dok nam u Aleksandrovoj konobi uz tradicionalno ognjište priprema razna jela od bakalara. Naravno uz pomoć sina koji svaku minutu telefonom rješava nove narudžbe.

- Oprostite - veli nam Aleksandar - ali takvo je doba godine. Jasno nam je itekako da je potražnja oko Božića i Uskrsa enormna, a Aleksandar veli i da je sve veća za berbu maslina, Martinje i berbu grožđa.

- Bakalar je vrlo energičan obrok i idealan je baš kada su takve prilike, veli nam on. A nekada se spremao u Istri samo za najveće vjerske blagdane. Bio je jednostavno preskup. I onda je uvijek išao u kombinaciji s broskovom, iliti keljem te pasuticama. Brojni će istarski kuhari reći da je to istarska specifičnost i da se rijetko viđa u ostalim kuhinjama. Ističu specifičnost broskve za Istru, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa