Potrošit će se 130.000 purica i 40.000 odojaka

0
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Na blagdanskim stolovima brojnih hrvatskih građana i ove će se godine naći pečena purica, dok Slavonija, primjerice, u toj prigodi preferira odojka. U posljednje dvije godine u prosincu se klalo oko 185.000 purica, a prosječne brojke u prethodnim mjesecima su od 78 do 80 tisuća purica. Prosinačkoj "razlici" od oko 110.000 purica iz intenzivnog uzgoja treba dodati i onaj neregistrirani, gdje se zakolje od 10 do 20 tisuća komada ove peradi, pa se za blagdane ukupno zakolje i do 130.000 purica, piše Glas Slavonije.

"Naši građani prosječno godišnje pojedu 3,5 kilograma puretine, što je i europski prosjek. Najveći potrošači su Amerikanci, s 4,5 kilograma po stanovniku", kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić. Iznosi i podatke o prosinačkoj potrošnji odojaka.

 

"U prvih 11 mjeseci 2019. prosječno ih se mjesečno u 75 registriranih klaonica klalo 16.000, a u prosincu 40.000. To će ove godine vjerojatno biti i više jer im je cijena trenutačno od 40 do 45 posto niža nego što je bila lani u ovo vrijeme. Sada u akcijama odojaka ima i za 20 kn/kg. K tome, tu su i klanja iz privatnog uzgoja", kaže Bobetić. U zemlji gdje je meso broj jedan svinjetina, potrošnja puretine raste. Bobetić podsjeća na vrijeme iz bivše države kada je Puris bio jedini njezin proizvođač i kada je za cijelo područje Jugoslavije imao godišnju proizvodnju od 850.000 komada. "On više ne proizvodi, proizvođači su sada Vindon i Purex, a za blagdanske purice tu je još i Valipile. Za vrijeme Purisove proizvodnje asortiman nije bio širok, a mi smo lani zaklali više od milijun purica samo za Hrvatsku", kaže Bobetić, donosi Glas Slavonije.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa