predsjednik udruge istarskih tartufara

'Nisam još bio član stranke. To mi ne olakšava vođenje'

0
Darko Muzica (foto: Istragram)
Darko Muzica (foto: Istragram)

Za Intervju tjedna portala Istragram, zamolili smo predsjednika Udruge istarskih tartufara Darka Muzicu.

* Gospodine Muzica, Udruga tartufara je osnovana u Buzetu sa zadaćom okupljanja interesa istarskih tartufara. Sjedište joj je odlukom skupštine koja se održala u Sv. Martinu, prebačeno u Motovun. Zašto? Buzet je grad tartufa.
- Udruga tartufara “Istra” je osnovana 2014. godine u Buzetu, Gradu tartufa, nakon što su problemi sakupljača tartufa – tartufara eskalirali, s ciljem rješavanja problema. Bilo je to vrijeme kad su Hrvatske šume počele opet izdavati dozvole za sakupljanje tartufa na području njihove uprave te nagovijestile zabranu sakupljanja tartufa u jednom dijelu Motovunske šume, a istovremeno po zapažanju tartufara i ljubitelja prirode, šumom se gospodarilo na blago rečeno neodrživ način.

U to vrijeme nas je Pravilnik koji regulira sakupljanje tartufa jako sputavao kako u sakupljanju tako i u prodaji tartufa. Grad Buzet je posljednjih dvadesetak godina puno izdvojio za promociju tartufa, no Udruga je od Grada dobila tek jednu donaciju prilikom registracije Udruge, a nije da nismo tražili.

 

No nisu sredstva najbitnija, Udrugu vodim, kao i suradnici, volonterski i nisam još bio član ni jedne političke stranke što mi ne olakšava vođenje. Prilikom izrade strategije projekata poput poučnih staza tartufa, Pravilnika o držanju kućnih ljubimaca i ostalih aktivnosti informacije smo dobivali samo iz medija.

Općina Motovun nam je ponudila dugoročno jako dobru suradnju, logistiku i partnerski pristup što nam olakšava rad i osjećamo se dobrodošlim. Također, Udruga djeluje na cijeloj površini županije i države pa se ne može reći, a i nije nam cilj, da je samo motovunska.

* Dijalog sa Hrvatskim šumama upravom Buzet je pokrenut ali tek nakon Pazinskog sastanka s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. Saborski zastupnici Emil Daus i Anton Kliman su pomogli da do susreta dođe?
- Početkom ove godine smo odlučili promijeniti način rješavanja problema nakon godina lobiranja i zauzimanja za spas Motovunske šume na miran način. Počeli smo pripremu prosvjeda, a istovremeno problem gospodarenja šumom predstavili svim saborskim zastupnicima iz Istre i svi su nam dali podršku te obećali pomoć.

Veliko hvala gospodinu Antonu Klimanu koji je u pet minuta dogovorio sastanak s ministricom Marijom Vučković te nam dao smjernice za rješavanje problema i pomogao da se sastanak predstavnika Udruge i Ministrice sa suradnicima održi u Istri.  Gospodin Emil Daus je u to vrijeme bio član Saborskog odbora za poljoprivredu te također puno pomogao organizaciji sastanka na kojem su bili predstavnici Županije, lokalne uprave te Hrvatskih šuma – uprava Buzet.

* Devastacija Motovunske šume je, pogotovo onaj dio kod Livada i Gradinja je digao na noge tartufare i njihove obitelji. Što je dogovoreno?
- Na sastanku u Pazinu je dogovorena veća kontrola gospodarenja Motovunskom šumom i briga za staništa tartufa. Ministrica se osobno zauzela, a na sastanak je došla temeljito pripremljena i informirana da se problem riješi. Ustanova Natura Histrica je obećala veći nadzor. Važno je da se trenutno reagiralo.

Nakon kratkog vremena Hrvatske šume su nam predstavile budući način gospodarenja Motovunskom šumom, Natura Histrica način kontrole i trajnu međusobnu komunikaciju. Nakon nekog vremena, ministrica je tražila povratnu informaciju rješava li se problem i jesu li tartufari zadovoljni. 

I u ovo vrijeme radnici Šumarije obavljaju sječu šume kod Gradinja, no to je po desetogodišnjem šumarskom planu koji ubrzo završava, a u budućnosti bi se motorna pila trebala manje čuti u šumi. U tijeku je i zamjena starih bolesnih topola sadnicama hrasta lužnjaka na dijelu šume. 

* Imali smo nedavno veliku višednevnu kišu u Istri, pa su stara korita Mirne i Butonege napunjena. Za vrijeme suša nije tako. Ima li Udruga komunikaciju s predstavnicima Hrvatskih voda po tom pitanju? Što se tu može?
- Naravno da komuniciramo i sa Hrvatskim vodama. Projekt vraćanja vode u staro korito Mirne postoji i nadam se da će biti realiziran što prije uz što manje radova uz korito koje već postoji. Isto tako se zauzimam da se pusti dio vode u staro korito Butonige jer od akumulacije Butoniga do ulijevanja u rijeku Mirnu tek je na jednom mjestu, zbog ceste, korito neprotočno.

Imali smo nedavno slučaj da se usred poplave ispušta dosta vode iz akumulacije Butoniga što je stvorilo dodatne probleme, iako nije katastrofa kad šuma poplavi ako ima kanala kojima se voda vraća u korito rijeke. Svakako bi trebalo revitalizirati zapuštena korita te nove tokove – kanale Mirne i Butonige prilagoditi da sliče rijekama. 

* Priča se da radite na privilegijama Vaših članova po pitanju cijene sezonskih tartufarskih dozvola ali i pregovora za cijenu koštanja godišnje veterinarske zaštite pasa tartufara. Možda i hrane za Vaše ljubimce. Što tu može Udruga?
- Članovi Udruge već imaju neke privilegije, mada ne još koliko ja želim, no radim na tome. Bitno je da imam potporu članstva jer jasno je da što nas je više to smo jači. S Hrvatskim šumama smo uspostavili korektniju suradnju te mislim da ćemo otvoriti i novu stranicu prema cijeni i načinu izdavanja dozvola, ali i shvaćanja tartufara da je šuma i naša te da se tako moramo ponašati, čuvajući je zajedno sa svima kojima nešto znači. 

* Udruga tartufara je svojim apelom “Stop sječi, da Motovunska šuma ne postane Motovunska livada” skrenula pažnju na sebe. Postavili ste se i kao Eko-udruga. Komentar.
- Tko ne voli pse, prirodu, šumu, rijeke… Neka se ne upušta u tartufarenje. Da bi bio član Udruge tartufara Istra mora se ponašati u skladu sa znanim pravilima koja su navedena i u Statutu Udruge. Dosta smo u prirodi pa dosta i vidimo, a samim time i reagiramo jer nam je to i pravo i dužnost.

* I na kraju, u izradi je Kalendar za 2021. godinu. Vaši članovi su fotografirali “tartuf na dlanu” i upravo je pri kraju štampanje ovog originalnog materijala. Podijeliti ćete ga samo članovima?
- Svake godine pokrećemo nešto novo. Pred dvije godine je to bilo obilježavanje početka sezone, lanjske godine nastavak uz zajednički ručak članova i prijatelja. Ove godine smo bili podrška prvom Sajmu crnog ljetnog tartufa u Starom gradu u Buzetu koji smo nažalost morali odgoditi zbog epidemiološkim mjera.

Također smo ove godine napravili i poseban kalendar sa jedinstvenim fotografijama tek ulovljenih tartufa na dlanu naših članova. Članovi koji su uredno podmirili članstvo će ga dobiti besplatno kao i naši prijatelji tartufarstva. Pozivam sve ljubitelje tartufa i prirode da nam se pridruže i pomognu u realizaciji budućih planova te vam želim blagoslovljen Božić i zdravlje i sreću u Novoj godini. Hvala za priliku da se obratim. (D.D./Istragram.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa