diego rabelo:

'Dinin osmijeh ću zauvijek pamtiti'

0
Dina i Diego (foto: 24sata)
Dina i Diego (foto: 24sata)

Što mi je rekla zadnje? Dopustite da to prvo kažem njezinoj obitelji... Stalno je ponavljala da ne želi da itko, nakon što umre, govori kako ju je rak pobijedio, kazao je za 24sata shrvani Diego Rabelo, muž nedavno preminule pulske stolnotenisačice Dine Pervan Rabelo.

- Vjerujte, znam da tu borbu nije izgubila. Bio sam tamo. Da je bilo fizički moguće, nastavila bi se boriti. Rak ne može rasti vječno. Postoji fizički limit. Završilo je tako što joj je uzeo zrak. Bila je najotpornija osoba koju znam. Sad kad sam vidio njezinu borbu, izazvan sam do kraja života. Recite mi, kako da ikad od nečega odustanem tek tako kad sam vidio da ona nije posustajala u svojoj borbi?! Većina ljudi nije vidjela ni djelić njezine patnje. Vidjeli su samo djevojku bez noge i kose te bi uvijek pitali isto: Kako je unatoč svemu toliko nasmijana? - sa sjajem u očima pričao je za 24sata Diego, Amerikanac iz Bostona.

 

Dina je još prije malo više od tri godine nastupala za hrvatsku seniorsku reprezentaciju, a jedan rutinski pregled zbog bola u koljenu okrenuo joj je život naglavačke. Otkriven je sarkom, zloćudni tumor, koji se nezaustavljivo širio tijelom mlade sportašice. Preminula je u 31. godini...

- Toliko se toga izdogađalo. Rak može biti okrutan. Možete samo bespomoćno sjediti, čekati i nadati se da ćete imati i najmanju šansu za preživljavanjem. Prosječna osoba zapitala bi se ima li se uopće smisla boriti, je li vrijedno tolike patnje. Prosječna osoba vjerojatno bi s vremenom odustala. Ne i moja Dina! U protekle tri i pol godine imala je nekoliko operacija i ciklusa kemoterapije. Ne znam kako je to sve izdržala, zaista ne znam. Uvijek bi se vraćala nasmijana. Oni koji je poznaju znaju koliko je bila jaka. Bio sam uz Dinu do zadnjeg daha. Moja Dina je napustila ovaj svijet kao neporažena prvakinja. Rak joj je oduzeo život prije no što se predala. Ponosan sam na nju i uvijek ću u glavi imati tu sliku otpora, prkosa.

Foto: 24sata

Njezina Pula nikad je neće zaboraviti, a grad joj je sjajnom gestom odao veliko priznanje. Stolnoteniska dvorana pulske Gimnazije u budućnosti će nositi ime Dina Pervan Rabelo.

- Nadam se da ću tom prilikom doći u Hrvatsku. Uvijek ću biti u kontaktu s Dininom obitelji. Uostalom, to je sad i moja obitelj. Pula je za mene posebno mjesto, tamo sam upoznao Dinu na ronjenju. U to vrijeme živio sam u Italiji i viđali smo se gotovo svaki vikend, proputovali smo zajedno Europu - rekao je Diego za 24sata.

Amerikanac je imao poruku za kraj.

- Ponosan sam na Dinu. Vidio sam koliko je javnost cijeni. Toliko lijepih tekstova ste napisali o njoj. Zato sam pristao ispričati njezinu priču, bitno mi je da svi znaju kakva je točno bila. Imala je posebnu moć da uvijek donese radost. Kad je bilo najteže, ona je uspjela zasjati. Nikad, ali baš nikad, iznad sebe nije imala oblak tmurnih misli - u dahu je rekao Diego za 24sata

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa