Slovenski vikendaši devastiraju i prisvajaju plažu kod Savudrije

0
Bespravno betonirana plaža (foto: Jutarnji list)
Bespravno betonirana plaža (foto: Jutarnji list)

Pse su pustili na nas kad smo htjeli doći na tu plažu. Bacaju nam ručnike u more, prijete nam. Kažu da je to njihova plaža... Ovakvo divljaštvo doživljavaju svi oni koji bi željeli provesti vrijeme na plaži podno mjesta Crveni Vrh nedaleko od Savudrije. I situacija je iz godine u godinu sve gora, piše Jutarnji list.

Naime, vlasnici kuća i vikendica u tom naselju, a većinom je riječ o Slovencima, već 30 godina bespravno grade molove i sunčališta ispod svojih ljetnikovaca, a da za to nikog nisu pitali koncesiju, ni ikakvu dozvolu. S vremenom je to preraslo u bahatu uzurpaciju plaže i obale kojoj se ne nazire kraj. Čak su na sunčališta i molove upisali svoje brojeve kako bi se znalo kome pripada plaža i da nitko drugi nema pristup. Isto tako, nekolicina njih si je sagradila betonski ulazak s mora u garaže za barke, tako da imaju svu komociju ovoga svijeta.

 

Tjeraju ljude

- Tamo se ne kupam, ali znam roniti na tom području. I to im je smetalo. Više puta su me tjerali otamo. Ljudima koji dolaze na plažu događa se da na njih puštaju pse, i bacaju im ručnike u more. Bilo je tamo incidenata, i policija je reagirala - kaže savudrijski ribar Ezio Kocijančić koji sa susjedima Slovencima nema problema samo na moru dok ribari nedaleko Savudrije u pratnji policije, već i uz hrvatsku obalu.

- Da samo vidite što su sve pobacali u more! Sav građevinski materijal koji im je višak kad obnavljaju svoje kuće, završava na morskom dnu. Tamo čovjek više ne može baciti ni mrežu - ističe Kocijančić. No, ima onih koji se ne daju smesti.

- Samo neka mi probaju prijetiti! Neka se netko usudi - kaže za Jutarnji list Klaudio Kocijančić kojega su zatekli kako čisti svoju mrežu kraj jednog malog mola na dijelu te obale. Kaže kako je žalosno što se sve dopušta da se radi bez ikakvih pravila na ovoj strani obale Savudrijske vale.

- Oni s druge strane ne bi mogli ni lopatu cementa baciti na obali da im ne dođe inspekcija, a ovdje rade što god hoće. I iz godine u godinu je sve gore. Izgleda da to nikoga nije briga, ali ljudi će puknuti - ljuti se ribar Klaudio.

Prijete gradonačelniku

Na kraj tom bezvlašću na samoj granici sa Slovenijom mogla bi stati država s inspekcijama, međutim, nije to učinila. I tako već 35 godina. Priznaje nam to i umaški gradonačelnik Vili Bassanese koji redovito zbog glasnog protesta protiv bespravne gradnje na pomorskom dobru, ali i izvan njega te uzurpacije obale dobiva prijetnje. I to već godinama. No, od borbe ne odustaje i namjerava u gradskoj režiji na kraju riješiti ovaj problem za koji nadležne službe nisu iskazale nikakav interes. A riječ je o čak tri kilometra obale iznad koje je sagrađeno oko 500 kuća i vikendica.

- Oko 30 hrvatskih državljana ima tamo svoje vikendice, a više od 2000 vlasnika je iz Europske unije, od kojih je najviše Slovenaca. Riječ je dakle većinom o europskim državljanima koji nemaju europsku razinu kulture. Sredinom 60-ih i 70-ih godina počela je gradnja tog vikendnaselja. Od samostalnosti Hrvatske dosad niti jedna služba koja je nadležna za građevine, kako na pomorskom dobru, tako i izvan njega, nije djelovala i odradila svoj posao. A bilo je puno pritužbi Grada Umaga i samih građana. I to sve skupa nas jako frustrira - rekao je umaški gradonačelnik Vili Bassanese koji je često dobivao kritike i na svoj račun jer se stvari nisu mijenjale. Zbog toga je odlučio promijeniti ploču i djelovati, a ne više samo apelirati.

- Skupit ćemo dokumentaciju o tome što se ovdje događalo u posljednjih 30 godina i podnijet ćemo prijavu svim nadležnim institucijama i ponovno ćemo sa svime upoznati premijera i predsjednika države. Promijenilo se pet predsjednika, šest premijera i 20-ak ministara, međutim, ništa se nije događalo. Pokušalo se nešto napraviti, ali je to uvijek bilo zaustavljeno iz ne znam kojih razloga. A mi smo u međuvremenu izgubili svoj teritorij - žali se Bassanese.

Bespravno betonirana plaža (foto: Jutarnji list)

Bassanese: Sagradit ćemo šetnicu i srušiti te ilegalne objekte

Osim što će ponovo alarmirati sve u državi, gradonačelnik je počeo i graditi šetnicu uz more koja će se protezati uz čitavu obalu na području grada Umaga. U sklopu tog projekta micat će se s pomorskog dobra i svi ilegalno sagrađeni objekti.

- Mi imamo obalu koja je dugačka 45 kilometara i ovakve probleme nemamo samo na Crvenom Vrhu. Kroz gradnju obalne šetnice pokušavamo porušiti sve ono što se događa u prostoru jer tada imamo legalni akt i možemo porušiti objekte na prostoru koji su oni ukrali svima nama. No, tada smo izloženi neugodnostima koje ne biraju ni sredstva ni vrijeme - rekao je Vili Bassanese za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa