sjednica vijeća pule

Miletić: 'Poduzetnicima dodijeljeno 1,8 milijuna kuna potpora'

0
Boris Miletić
Boris Miletić

Uz uvažavanje svih protuepidemijskih mjera u Zajednici Talijana Pula – Circolo 10. prosinca u tijeku je sjednica Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj će vijećnici usvajati Proračun za 2021. godinu, najvažniji financijski dokument Grada. Sjednica je započela aktualnim satom na kojem su vijećnici postavili pitanje o mjerama  koje će se donijeti za pomoć zakupcima poslovnih prostora Grada Pule. Gradonačelnik Boris Miletić najprije se zahvalio gradskim vijećnicima koji su proljetos spremno prihvatili prijedloge koje im je uputio za vrijeme lockdowna na način da se zakupci koji nisu mogli obavljati svoju djelatnost zbog COVID-a oslobode plaćanja zakupa, javne površine, komunalne naknade i drugih davanja i te mjere su donošene za cijelo razdoblje za koje zakupci nisu mogli obavljati svoju djelatnost.

„Danas pričamo o rebalansu proračuna za 2020. i o proračunu za 2021. godinu i ukoliko sagledate stavke koje se odnose na prihode i primitke onda ćete vidjeti da jedan značajan prihod Grad Pula prihoduje upravo od svoje imovine, dakle radi se ili o zakupu poslovnih prostora ili o gospodarenju tom imovinom.

Moramo biti svjesni da je to imovina svih naših građana i da dobro gospodarenje tom imovinom omogućava nam da danas u našem proračunu imamo daleko najveći rashod u području društvenih djelatnosti, a to predstavlja jedan društveni standard na koji su naši građani navikli. Uvažavajući potrebe i smanjene mogućnosti plaćanja najma donijeli smo mjere za naredno razdoblje o kojima će biti riječi u narednim točkama dnevnog reda“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić podsjetivši kako je u listopadu ove godine održao sastanak s predstavnicima Udruženja obrtnika Grada Pule, a zamjenik gradonačelnika Robert Cvek ovaj tjedan i sa predstavnicima zakupnika koji su iznijeli svoje želje.

O praznim poslovnim prostorima

„U strogom centru Pule imamo točno 12 praznih poslovnih prostora ili 1,75 posto. Nedavno smo imali javni natječaj na kojem su ugovoreni zakupi, a neki od tih prostora izlicitirani su za višestruko veću cijenu od početne. Razumijem poteškoće s kojima zakupci nalaze i zato smo izašli u susret, oslobodili ih plaćanja kada nisu mogli raditi  te predlažemo značajna umanjenja u narednom razdoblju od 30-50 posto, a dio sredstava usmjerava se i prema novim poduzetnicima kroz programe potpora bespovratnih sredstava. Nastojimo se ponašati odgovorno i s razumijevanjem prema poteškoćama, ali s druge strane nije to imovina gradske uprave, već imovina svih građana Pule koji očekuju da vrtići funkcioniraju, da imaju subvenciju na cijenu koštanja, da javna vatrogasna postrojba funkcionira, ustanove u kulturi, sport kao i izdvajanja za socijalnu skrb“, poručio je gradonačelnik Miletić naglasivši kako je velika većina hrvatskih gradova donijela odluke samo o odgodi naplate, dok se Grad Pula odlučio na umanjenje za naredno razdoblje.

U nastavku čula su se pitanja oko bespovratnih potpora poduzetnicima na koja je odgovorila pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesna Sajić.

„Gradonačelnik Grada Pule na sve tri održane sjednice povjerenstva dodijelio je 1,8 milijuna kuna potpora za 131 poduzetnika. Za poticanje razvoja gospodarstva u 2020. godini na raspolaganju je još 681.870,36 kuna za daljnju dodjelu potpora poduzetnicima Pule. U obradi je 89 zahtjeva, mogu se podnositi do 15. prosinca te se nadam da će sva predviđena sredstva biti utrošena“, odgovorila je pročelnica Sajić.

 

Kroz program „Potpore Pula 2020“ Grad Pula osigurao je ukupno 2,5 milijuna bespovratnih sredstava za poticanje poduzetništva.

Odgovarajući na vijećničko pitanje što je s najavljenim projektom Mehanika- Polivalentni centar pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić rekao je kako je Grad Pula od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije početkom prosinca zaprimio Obavijest o provedenim fazama postupka dodjele bespovratnih sredstava u kojoj je istaknuto da je projektni prijedlog Mehanika – polivalentni centar zadovoljio sve uvjete 2. faze postupka dodjele te se od Odbora za odabir projekata, kojeg osniva ITU Provedbeno tijelo Pula, zahtjeva provođenje faze ocjenjivanja kvalitete projektnog prijedloga sukladno Sporazumu o obavljanju delegiranih funkcija u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Projektom „Mehanika-Polivalentni centar“ će se do kraja 2023. revitalizirati i prenamijeniti 2200 metara četvornih zapuštenog prostora industrijske radionice bravarije tvrtke "Mehanika".  i staviti u funkciju novi kulturno-društveni polivalentni centar u Urbanom području Pula.

„Postojeća infrastruktura u vlasništvu Grada Pule rekonstruirat će se, opremiti i prenamijeniti u polivalentni centar koji će uključivati funkcionalne jedinice: malu i veliku dvoranu, coworking prostor, učionicu, urede, režiju, info punkt i te duge pomoćne prostorije. Uvest će se nova tehnologija i oprema u polivalentne učionice i sve prateće prostore namijenjene aktivnostima i pripremi programa za korisnike. Rekonstruirani i dograđeni objekt imat će površinu od  gotovo 3.500 metara četvornih prostora“, pojasnio je pročelnik Matić te dodao da bespovratno EU sufinanciranje iznosi gotovo 35 milijuna kuna te će se potpisom ugovora alokacija za Urbano područje Pula za Operativni program konkurentnost i kohezija u cijelosti  utrošiti što je rezultat rada ITU ureda i ostalih dionika na projektima.

O odlagalištu otpada

Uslijedio je i niz pitanja iz djelokruga Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu na koje je redom odgovarala pročelnica Ingrid Bulian.

Na pitanje o tijeku radova na Premanturskoj cesti pročelnica je pojasnila kako cjelokupni projekt obuhvaća rekonstrukciju Premanturske ceste uključujući i izgradnju rotora na raskrižju sa Valdebečkim i Kavrerskim putem, izgradnju dijela Valdebečkog puta te vodovodne mreže, a rok izvođenja svih planiranih radova je 150 dana od dana uvođenja u posao koji je bio 9. studenog 2020 godine.

„U proračunu za sljedeću godinu, koji je danas na dnevnom redu, planiran je nastavak aktivnosti i vjerujemo da će se biti prihvaćen od strane vijećnika budući je ovaj projekt višegodišnja želja posebno tamošnjih mještana i upravo rješavanjem dionice Premanturske ceste s izgradnjom rotora te potom i dijela Valdebečkog puta uspjet ćemo postići znatno veću sigurnost i protočnost prometa kako za lokalno stanovništvo tako i za sve ostale sugrađane koji prometuju ovim frekventnim dionicama“, rekla je je Bulian.

Pročelnica Bulian odgovorila je i na vijećničko pitanje o ilegalnim odlagalištima otpada te potvrdila da je izvršeno sve što je i bilo najavljeno.

„Kao što zasigurno znate, s prepoznatih ilegalnih odlagališta otpada na Monte Giru, Vallelungi, Hidrobazi i okolici Štinjana sveukupno je Pula Herculanea odnijela više od 300 kubika građevinskog, glomaznog, miješanog i zelenog otpada. S aktivnostima čišćenja, koje je pokrenuo Grad Pula, a u izvođenju gradskog komunalnog društva, započelo se u prvoj polovici listopada te su sve navedene lokacije, sanirane u nepunih mjesec dana“, kazala je Bulian. Nakon što su detektirana ilegalna odlagališta otpada sanirana, postavljene su fizičke prepreke u vidu kamenja i rampi kao i tabele upozorenja o zabrani odlaganja otpada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa