Grad Umag osigurao povoljnije kredite umaškim poduzetnicima

0
S potpisivanja ugovora
S potpisivanja ugovora

U jednoj od svakako najizazovnijih godina za sve građane Umaga, a posebice poduzetnike, Grad Umag je, u suradnji s Istarskom Razvojnom Agencijom (IDA), Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) te drugim poslovnim bankama, pokrenuo izrazito zanimljiv i poticajni Program kreditiranja poduzetnika. U okviru ovog Programa, 10. prosinca u Vijećnici Grada Umaga su i službeno potpisani ugovori o poslovnoj suradnji. Cilj je Programa kreditiranja poduzetnika „Poduzetnik Grad Umag – Umago 2020.“, kojeg je donio gradonačelnik Vili Bassanese, uz dodjelu potpora male vrijednosti kroz subvenciju dijela kamate, osiguranje kredita za poduzetnike uz nižu kamatnu stopu.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Vili Bassanese u ime Grada Umaga, te predstavnici šest banaka, i to Istarske kreditne banke Umag, Zagrebačke banke, Addiko banke, Erste banke, Reiffeisen banke te OTP banke. Navedene su banke odabrane temeljem provedenog postupka prikupljanja i obrade ponuda te iskazanog interesa za poslovnom suradnjom.

Program kreditiranja obuhvaća dvije mjere: Mjera 1 - Krediti za malo i srednje poduzetništvo te Mjera 2 - Krediti za mlade, poduzetnike početnike i žene poduzetnice (u suradnji s HBOR-om), a ukupni kreditni potencijal Grada Umaga iznosi 25.000.000 kuna, do iskorištenja istoga.

 

Korisnici kredita, koji kredit po ovom Programu mogu koristiti samo jednom, mogu biti subjekti malog gospodarstva registrirani u Republici Hrvatskoj, u većinskom privatnom vlasništvu, koji ulažu na području Umaga (prvenstveno na području industrijske zone Ungarija), bez obzira na sjedište i prebivalište i to: mala i srednja trgovačka društva, aktivni obrti, zadruge i profitne ustanove.

„Želja je aktivno pomoći našim gospodarstvenicima u ovom kriznom razdoblju, stoga će Grad Umag subvencionirati kamatu na odobrene poduzetničke kredite od 1,25% kada su u pitanju nove investicije u industrijskoj zoni Ungarija te 1% na redovnu kamatu za kredite usmjerene na ostale investicije na području grada Umaga“ naveo je Bassanese te dodao kako će „Grad Umag subvencionirati i kamatu na odobrene poduzetničke kredite temeljem programa HBOR-a za Poduzetništvo mladih, žena i početnika. Kamata će se subvencionirati za vrijeme korištenja, počeka i otplate kredita s 1 postotnim poenom.“

Gradu Umagu je ovim Programom cilj direktno utjecati na gospodarstvo te konkretnim mjerama pomoći lokalnim privrednicima. Uz niz mjera koje Grad Umag od početka korona krize provodi, ovim se Programom dodatno željelo pomoći poduzetnicima na području Umaga, pružajući im podršku u borbi kako bi čim lakše prebrodili ovaj težak period, te zadržali konkurentnost na tržištu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa